Bogati i siromašni u klinču zbog budžeta EU, samit završen bez dogovora

Samit Evropskih lidera u Briselu o novom sedmogodišnjem budžetu Unije završen je, posle dva dana, bez dogovora. Razgovori će biti nastavljeni, ali datum novog samita još nije utvrđen.

Početni Predlog predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela nije dobio podršku, pa su pregovori o budžetu EU trajali tokom cele noći. Mišel se zasebno sastao sa svih 27 lidera u pokušaju da dođe do kompromisa.

Kancelarka Angela Merkel ističe da Nemačka nije zadovoljna predlogom.

"Jasno je da zbog solidarnosti i konvergencije moramo da platimo više nego drugi, ali tražimo da se napravi ravnoteža unutar grupe zemalja koje doprinose najviše", kaže Merkelova.

Predsednik Francuske Emanuel Makron ističe da Evropa ne može da odgovori na Bregzit tako što će smanjiti sopstvena sredstva.

"Postavili smo nove ciljeve i ambicije, ne možemo da se pravimo da nismo tu kad za njih treba platiti", napominje Makron.

Sukob bogatih i siromašnih članica

Bogatije zemlje koje više uplaćuju u budžet nego što iz njega dobijaju, traže da on bude manji, jer je izlaskom Velike Britanije manja i EU.

Na drugoj strani su zemlje iz mahom Istočne i Južne Evrope, koje traže da se ne smanjuju izdvajanja za siromašnije regione Evrope.

Takozvane štedljive zemlje – Austrija, Švedska, Holandija i Danska insistiraju da budžet ne pređe bilion evra, ili jedan odsto ukupnog bruto društvenog proizvoda EU, ali kompromis će verovatno biti nešto veći od tog iznosa.

"Treba dati nešto danas, da bi sutra dobio više"

Premijer Luksemburga Gzavije Betel napominje da je ideja Evrope da nekad treba popustiti i dati nešto danas, da bi sutra dobio više.

"Ako svi samo kalkulišu koliko plaćaju danas, imaćemo problem", upozorava Betel.

Predlozi o kojima se pregovaralo predviđali su umereno povećanje dela budžeta u kojem su i pretpristupni fondovi iz kojih Srbija dobija oko 200 miliona evra godišnje.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 21. feb 2020, 21:01) - anonymous [neregistrovani]

Luksemburgh

Mozda bi Luksemburg mogao malo da podigne takse koje placaju korporacije kao Amazon itd, i tako nadakonade manjak. S obzirom kolio zapravo svojim malim taksama otimaju drugim zemljama prihode, ovo bi bilo jednostvno i prilicno fer resenje