UN: Sukobi u Siriji bi mogli da se završe krvoprolićem

Ujedinjene nacije upozorile su da bi sukobi na severozapadu Sirije mogli da se završe krvoprolićem i ponovo pozvale na primirje, dok je Moskva negirala izveštaje o masovnom begu civila zbog ofanzive snaga sirijske vlade.

Sirijske trupe potpomognute ruskim vazdušnim snagama vode bitku od decembra prošle godine da bi eliminisali poslednja uporišta pobunjenika u regionu, u ratu u kojem je poginulo oko 400.000 Sirijaca, raseljeno na milione njih, a veći deo zemlje pretvoren u ruševine, preneo je Rojters.

Zbog ofanzive u severozapadnim regionima Alepo i Idlib prognano je skoro milion ljudi, većinom žena i dece, koji su izbegli sukobe kako bi potražili utočište dalje na severu, blizu granice sa Turskom.

Turska, u kojoj se nalazi trenutno 3,7 miliona sirijskih izbeglica, navela je da ne može da podnese novi priliv izbeglica i upozorila da će upotrebiti vojnu silu kako bi odvratila napredovanje sirijskih snaga u Idlibu i olakšati humanitarnu krizu u regionu.

Porodice spavaju napolju pored puteva i u maslinjacima i spaljuju smeće da bi im bilo toplo.

Pojedina deca su preminula od hladnoće, dok su neke porodice stigle do šatorskih kampova za raseljene.

U Ženevi, Ujedinjene nacije su ponovile svoj zahtev da se eskalirajuće borbe u regionu zaustave.

Portparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarne pomoći Jens Lerke, rekao je da je 60 odsto od 900.000 ljudi zarobljeno na sve manjem prostoru, nakon što su pobegli sa decom.

"Pozivamo na uspostavljenje hitnog primirja kako bismo sprečili dalje patnje i ono za šta se bojimo da se može završiti krvoprolićem", izjavio je Lerke na konferenciji za novinare.

"Prve linije i nemilosrdno nasilje se približavaju oblastima koje su prepune raseljenih ljudi, rekao je on.

Rusko Ministarstvo odbrane je, međutim, saopštilo da su izveštaji o stotinama hiljada Sirijaca koji beže iz Idliba prema turskoj granici lažni, pozivajući Ankaru da omogući stanovnicima Idliba da uđu u druge delove Sirije.

I Evropska unija pozvala je jutros sve strane u sirijskom sukobu na neodložno obustavljanje neprijateljstava u provinciji Idlib.

Turska vojska i opozicione trupe započele su u četvrtak vojnu operaciju protiv protiv položaje koje u Idlibu drže snage Bašara el Asada.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 21. feb 2020, 20:19) - Воронцов [neregistrovani]

Крвопролиће траје годинама

Како је Сурија ослобађала област по област терористи и њихове породице углавном су потом пребацивани у област Идлиб. Ердоган је сигурно рачунао да ту има мостобран за нове походе на Сирију. Сада се Турска не мири са тим да терористи изгубе и ту област јер би тиме и Турска изгубила могућност за даље рушилаштво над Сиријом. Једина нада за мир у Сирији јесте потпуно избацивање терориста са њене територије.

(petak, 21. feb 2020, 17:20) - anonymous [neregistrovani]

Povuci-Potegni

NIkako da se objasni prosecnom pratiocu ovih vesti sta se ovde u sustini desava. Ko kinji i isteruje neduzne stanovnike ovih oblasti. Da li oni beze od ratnih dejstava? Ko njih napada ili ko koga ovde napada? U svakom slucaju, ovo je teritorija Sirije, ali izgleda da vlada Sirije nikada nije imala suverenitet, jer sada pokusava da ga zauzme, ali Tirska smatra da ona (treba da) ima kontrolu nad ovim teritorijama druge suverene drzave. Ako su to Kurdi, problem je sto oni smatraju da treba da imaju autonomiju od Sirijske drzave, a vidjeni su kao neprijatelji Turske...Koje su to onda etnicke grupe, koje nisu Kurdi, a beze od koga u Tursku?