Medvedev se oglasio i objasnio zašto je podneo ostavku

Doskorašnji premijer Rusije Dmitrij Medvedev dao je intervju za Prvi kanal Rusije u kom je objasnio zbog čega je cela ruska vlada sa njim na čelu podnela ostavku.

Ruska vlada je podnela ostavku u 15. januara, nakon što se predsednik Vladimir Putin obratio naciji zatraživši ubrzano rešavanje velikih socijalnih, ekonomskih, tehnoloških problema sa kojima se zemlja suočava.

U intervjuu je objasnio koji su razlozi za podnošenje ostavke, dok pojedini ukazuju da se nije snašao u novim Putinovim planovima.  

"Prva i najvažnija stvar koju sam rekao predsedniku na sastanku 15. januara jeste da njegova poruka ocrtava vrlo ambiciozne zadatke za politički sistem, koji u određenoj meri čak i menjaju ravnotežu moći u zemlji – ovo se odnosi na vladu, parlament, delom na predsednika, na pravusuđe. Kako bi mogao da donosi sve te odluke, predsednik mora da bude apsolutno slobodan da diskutuje i preduzima mere bez obzira na bilo koji drugi faktor, uključujući i vladu", rekao je Medvedev za Prvi kanal Rusije.

Smatra da je vreme drugi faktor, pošto je funkciju premijera obavljao gotovo osam godina.

"Ovo je, posle svega, bio vrlo dug i komplikovan posao vezan za donošenje odluka o jako komplikovanim pitanjima. I to takođe treba uzeti u obzir", rekao je Medvedev, jedan od Putinovih najbližih saradnika. 

Poručuje da ne ide na odmor. Ovaj vikend otišao je u planine da skija. "Skijaću nekoliko dana, pa se vraćam i radiću. U tom smislu, nema posebnih promena, nastaviću da radim", rekao je bivši ruski premijer. 

Medvedev, koji će ubuduće biti na mestu zamenika šefa Saveta bezbednosti, drži rekord u novijoj ruskoj istoriji kao predsednik koji je više od sedam godina i osam meseci na vlasti.

Sadašnja ruska vlada formirana je u maju 2018. godine i čine je 22 ministra, 10 potpredsednika Vlade i jedan zamenik premijera.

Putin je Državnoj dumi kao novog kandidata za premijera predložio Mihaila Mišustina, predsednika Federalne poreske službe Rusije.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. jan 2020, 11:27) - Воронцов [neregistrovani]

Популарност Медведева у Русији годинама није расла

Чим нечија популарност није на високом нивоу то би могло значити да народ са радом те личности није баш задовољан.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 09:18) - глас разума [neregistrovani]

Врхунски потез...

Док сви други само нагађају и наглабају, маестро на политичкој сцени вуче своје потезе и ради свој посао, а то што други не могу да проклљуве шта се дешава, само сведочи о маестралним потезима великог стратега, који ужива да гледа своје противнике како разбијају главу тиме, шта ли је то Путин наумио и планирао. Е па сазнаћете... једног дана, кад то већ више ништа не буде значило!

(ponedeljak, 20. jan 2020, 07:19) - anonymous [neregistrovani]

Vrlo prosto i jasno

Putin i Medvedev ne zele da budu do smrti na svojim polozajima i da posle njih, kao sto se to desavalo u SSSru, ne nasledi niko ko je osposobljen da vlada drzavom. Naravno, Putin ne odbacuje nikoga u svojoj vladi, samo obucava eventualne naslednike, patriote Rusije. To treba raditi i u nasoj drzavi.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 00:22) - anonymous [neregistrovani]

Mislim, ipak, da je nešto puno teže u pitanju.

Nešto se sprema u Rusiji.

(nedelja, 19. jan 2020, 23:06) - anonymous [neregistrovani]

Ovo je sve bacanje prasine u oci,

vratice ga Putin nazad.

(nedelja, 19. jan 2020, 22:26) - anonymous [neregistrovani]

Predsednik

Putin je veoma pametan i mudar politicar i drzavnik.Digao je Rusiju kada je gotovo bila u kolapsu!Problem je sto jos uvek Putin ne kontrolise finansije Rusije i zbog toga Rusija zaostaje u konomskom razvoju a i zbog sankcija.Postavljanjem novog Premijera Misustina,Putin zeli da ubrza razvoj Rusije,i postavi mladje i nekorumpirane ljude u vlasti,,,Medvedev nije bio na tom nivou, zato ga je i smenio,sasvim ispravno!!!!

(nedelja, 19. jan 2020, 21:31) - anonymous [neregistrovani]

Mazanje magle...

Nešto je drugo u pitanju, a saznaćemo...nikada.