Kako se od koronavirusa štite domovi za stare

Kod pet korisnika i direktorke privatnog doma za stare "Doživeti stotu", u Beogradu, potvrđen je koronavirus. Još pet radnika je u samoizolaciji zbog sumnje na infekciju. U osatlim domovima u Srbiji, državnim i privatnim, nema zaraženih a preduzete su sve neophodne mere kako bi se zaštitili, kažu u resornom Ministarstvu.

Zabrana poseta uvedena je još u vreme sezonskog gripa a pojavom pandemije domovi za stare u Srbiji su pod strogim nadzorom – niko osim zaposlenih ne sme ni da uđe niti da izađe. Vozila doma, ulazi u zgradu, putevi i mesta za skladištenje namirnica detaljno se dezinfikuju dnevno i po nekoliko puta. Posebne mere važe za zaposlene.

"Dolaze na posao noseći jedne maske, na samom ulazu dobijaju druge maske, vrši se dezinfekcija obuće, dezinfekcija odeće, meri se temperatura bezkontaktnim toplomerima i tek onda stupaju na rad. Ukoliko rade sa korisnicima odlaze u prostoriju gde zamenjuju svoju odeću uniformama i onda izlaze na rad sa korisnicima", ističe Milan Stojanović, direktor Gerontološkog centra u Jagodini.

"Mora da postoji posebna prostorija u kojima će oni biti izolovani, ko koga zove kako se obaveštava itd. To smo poslali i sve instrukcije koje mi radimo, koje možemo da damo, naredbodavno državnim, mi smo kao preporuku dali privatnim domovima", rekao je ministar za rad, boračka i sovijalna pitanja Zoran Đorđević.

Privatni domovi su obustavili nove prijeme. Korisnici vreme provode u sobama, nema druženja i okupljanja, redovno im se meri temperatura, a medicinske sestre, lekari i negovateljice, bez zaštite, ne smeju da im prilaze.

"Gde god se pojavi sumnja na povećanje temoperature mora odmah da se izoluje, odmah mora još dodatne opreme da se upotrebi tako da malo nam fale maske i skafanderi. Šijemo. Snallazimo se, sad smo dobili ponudu za neke uvozne koje će stici za par dana. Svi smo se nekako organizovali i trudimo se i dalje da angažujemo lekare i epidemiologe gde ima potrebe da predupredimo situaciju, da prepoznamo na vreme da bi reagovali adekvatno", navodi Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih domova za stare.

Vlade Srbije dala je zeleno svetlo da se u ustanovama gde je to potrebno, zaposle novi radnici. Dozvoljeno je da ih bude 20 odsto više od predviđenog broja. Najpotrebniji su negovateljice i medicinsko osoblje.

"U mestima gde nisu mogli da popune taj broj negovateljica, medicinskih radnika, radnika obezbeđenja gde je bilo problema. Da sada probamo i preko nacionalne službe za zapošljavanje i da faktički to u par dana zanovimo. To je mnogo veći broj od onoga što je njima i preodviđeno sistematizacijom ali smo morali tako nešto da uradimo preventivno, da bi s jedne strane rasteretili ljude koji su do sada radili a sa druge strane da predupredimo, u slučaju da bilo ko od tog postojećeg osoblja ne može više da obavlja posao, da imamo odmah zamenu", navodi Đorđević

Sve državne domove za stare i privatne koji imaju više od 30 korisnika, od pre tri dana, obezbeđuje vojska.