Paketi pomoći stižu do penzinera

Raspodela paketa pomoći za više od milion penzionera čija su primanja do 30 hiljad dinara je u toku, zajedno sa podelom pomoći socijalno ugroženim porodicama. U većini gradova, uz pomoć volontera taj posao obavljaju centri za socijalni rad i ekipe Crvenog krsta.

Čak 173 hiljada penzionera u Beogradu ima pravo na paket pomoći, za sada je on stigao do svakog četvrtog.

"Do sada je pakete pomoći dobilo 40 hiljada penzionera, a centrima za socijalni rad je distribuirano oko 60 hiljada paketa. Mi ćemo do petka u Beogradskoj areni završiti pakovanje svih 173 hiljade pketa", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Nadležni procenjuju da će početkom iduće nedelje svi paketi stići na vrata penzionera.

"U Beogradskoj areni, volonteri pakuju u tri smene. Posao treba da bude završen do 23 časa u petak, kada će u ovom prostoru početi montaža još jedne privremene bolnice za zaražene koronavirusom", ističe Vesić.

U Nišu je počela i raspodela pomoći za 3.000 socijalno ugroženih porodica. Paketi teški 22 kilograma sadrže neophodne životne namernice i sredstva za higijenu.

"Upravo za jednu porodicu paket koji može zadovoljiti, makar 20 dana ili mesec dana potrebe za osnovnim životnim namernicama", napominje Sanja Stojanović iz Crvenog krsta Niš.

"Svi oni korisnici koji se nalaze na spisku Centra za socijalni rad na njihove adrese ako su stariji od 65 godina dostavljamo pakete hrane i higijene, ukoliko su mlađi oni te pakete mogu da podignu u našoj organizaciji", kaže Aleksandar Ševrt iz Crvenog krsta Užice.

Uz postojeće podatke o socijalno ugroženim porodicama, opštinski centri za socijalni rad dobili su od resornog ministarstva i dodatnu informaciju o penzionerima koji zbog visine prmanju, imaju pravo na paket pomoći.

"Tačan broj je 1.089.31 onih koji imaju manje od 30 hiljada primanja", kaže ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Što se novčane pomoći od četiri hiljade dinara tiče, ona penzinerima koji su nekad samostalno obavljali delatnost stiže već sutra, sa celom martovskom penzijom. Za 170 hiljada poljoprivrednih penzionerima 4. aprila, a 10. aprila na isti način i svim ostalim penzionerima.