Vodenica kao samoposluga, poštenje i poverenje žive u njoj

Vodeničar Dragan Živanović iz okoline Valjeva i njegova supruga organizovali su posao uz minimalan kontakt sa kupcima, nastavljajući višegodišnju praksu samoposluživanja u vodenici.

Vodeničar Dragan Živanović, poštujući vandredne mere, iako još nije navršio 70-tu godinu života, vodeničarski posao organizuje iz kuće. On i njegova žena podelili su poslove. U vodenicu odlazi na kratko, zbog težih fizičkih poslova.

Supruga koja mu pomaže, za savet ga pozove telefonom.

"Dragan je malo stariji od mene, sedi kod kuće i daje mi instrukcije. Ja dođem u vodenicu, pokupim brašno. ako je malo teži posao pozovem ga. Ali, trudimo se da što manje vremena provedemo ovde", navodi Milica Živanović iz Zlatarića kod Valjeva.

Njen suprug joj pomaže u težim poslovima. 

"Ako je potrebno da se uradi neki teži fizički posao ja sa zaštitnom maskom i rukavicama odem na kratko u vodenicu da obavim taj deo posla i odmah se vratim kući. Izvršim dezinfekciju ruku dok Milica povremeno vrši dezinfekciju prostorije vodenice", navodi Dragan.

Uz telefonske savete i supruga Milica ne zadržava se dugo u vodenici. Spakovano brašno i otvorena vodenica, čeka njihove mušterije, koje su već godinama navikli na nesvakidašnju trgovinu, samoposluživanjem. Kupci sami uzimaju brašno i ostavljaju novac.

"Ovaj vid trgovine pokazao se bezbednim jer nam situacija nalaže da budemo što manje u kontaktu sa građanima kao bezbedan, a ja sam ovim načinom trgovine to uspeo. Mušterije dolaze i bez našeg prisustva uzimaju potrebno brašno i ostavljaju novac", objašnjava Dragan.

Milica navodi da se mušterije pridržavaju mera, nose maske i rukavice.

"Ja se takođe pridržavam svih pravila koje nalaže struka, noim masku i rukavice", navodi Milica. 

Već 13 godina u "Đedinoj" vodenici ljudi dokazuju svoje poštenje i disciplinu. Vodeničar Dragan veruje da će njihov i njegov primer podstaći mnoge na još veću doslednost u najvažnijoj borbi svih nas protiv virusa, poštujući savete zdravstvenih radnika .