Čitaj mi!

Kina: Podaci o kovidu 19 koje šaljemo SZO su transparentni i pravovremeni

Kina je brzo i transparentno prosledila podatke o stanju zaraze virusom kovid19 Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, a epidemiološka situacija u toj zemlji je pod kontrolom, izjavila je danas portparolka kineskog ministarstva zdravlja Mao Ning.

''Činjenice dokazuju da je Kina oduvek, u skladu sa principima zakonitosti, blagovremenosti, otvorenosti i transparentnosti, održavala blisku komunikaciju i blagovremeno delila relevantne informacije i podatke sa SZO'', izjavila je ona na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Kako navodi Rojters, ova izjava dolazi nakon što su Svetska zdravstvena organizacija i američki predsednik Džozef Bajden izrazili zabrinutost da Peking umanjuje broj preminulih od virusa kovid19 u izveštajima koje prosleđuje SZO.

Direktor SZO za hitne slučajeve Majk Rajan rekao je da brojke koje Kina prijavljuje ne predstavljaju na pravi način broj pacijenata primljenih u bolnice, pacijente na odeljenjima intenzivne nege, kao i smrtne slučajeve, i dodao da je definicija smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom u Pekingu preuska.

Američki predsednik Džozef Bajden je ranije izjavio da je Kina ''veoma osetljiva kada mi sugerišemo da nisu dovoljno predusretljivi u svojim izveštajima''.