"Noćna mora" koja ne prestaje, u Lombardiji ponovo raste broj zaraženih

Italija kao da nema ni sekundu predaha u borbi sa koronavirusom. Najteže je u Lombardiji. Predsednik te italijanske pokrajine Atilijo Fontana održao je konferenciju za medije preko Fejsbuka. Situaciju u kojoj se nalaze nazvao je "noćnom morom".

Podaci iz Italije u poslednja tri dana pokazivali su blagu tendenciju opadanja zaraze. Međutim, današnji podaci daju sasvim drugu sliku. U poslednja 24 časa zvanično je registrovano više od 4.492 zaražena, preminule su 662 osobe, dok je 999 ozdravilo. Od početka epidemije ukupno je registrovano 80.529 zaraženih, mada se smatra da je taj broj bar 10 puta veći jer ima mnogo pacijenata koji nisu registrovani.

Broj preminulih lekara je 39, dok je 6.205 zdravstvenih radnika zaraženo.

Italija ima urgentnu potrebu za lekarima, svim zdravstvenim radnicima i za materijalom.

Na to je ukazao i predsednik regiona Lombardija Atilijo Fontana na video-konferenciji za strane novinare.

"Situacija nije dobra, nažalost. Nakon tri dana, kada se stabilizovalo povećanje broja zaraženih, danas smo došli do 2.200 novih slučajeva u Lombardiji. To je vest koja me u ovom momentu izuzetno rastužuje, jer je onaj trend opadanja zaraze u prethodna tri dana, nažalost, otišao u drugom pravcu", rekao je Fontana, koji je i sam bio pozitivan na Kovid-19.

Građani, uprkos svemu, dobro reaguju na propisane mere, iako i dalje ima onih koji ih ne poštuju baš rigorozno.

Od sutra će biti zatvorene još neke od fabrika u Lombardiji, čiji proizvodi nisu od esencijalne važnosti za život. Atilijo Fontana smatra da će i to doprineti smanjenju širenja zaraze.

"Moj apel je dupli, pomozite nam jer nam je pomoć zaista potrebna. Lekari, materijali, maske, zaštitna odela, osobe koje na sve načine mogu da nam pomognu jer smo u užasnoj situaciji. Drugi apel je jako bitan: recite vašim građanima da odustanu od svoje slobode sada, da ne bi raširili virus. Budite kod kuće što više možete. Ovaj virus je užasno agresivan i ja se nadam da će se ova noćna mora završi što pre", naglasio je Fontana.

Bergamo je i dalje kritičan grad. Stvorene su specijalne jedinice koje idu po kućama kod najtežih bolesnika, a takvih je 30.000.

Ruski zdravstveni radnici, njih 104, operativni su na teritoriji Bergama i cele provincije.

U samoposlugama u Bergamu kupcima se meri temperatura pre nego što uđu u prodavnicu.

Lekari iz Bergama kažu da ima mnogo pacijenata na kućnom lečenju, a da dnevno dobijaju oko 100 poziva od ljudi koji imaju simtpome Kovida-19, i lakših i težih slučajeva.

Ako je prvih nedelja moglo da se kaže da je bolesnih pet puta više, sada ih je, van svake sumnje, 10 puta više, tvrde lekari iz Bergama.

Među obolelima je i oko 1.800 mladih i to samo u Bergamu i okolini.

Pomoć Italijanima stigla je i sa Kube. Naime, u bolnici u gradu Krema je 65 kubanskih lekara.