U Španiji umrlo još 655 osoba, pola miliona Britanaca želi da volontira u bolnicama

Više od 472.000 ljudi širom sveta zaraženo je koronavirusom, a broj mrtvih premašio je 21.000. Tajland uveo vanredno stanje, Japan na putu da to učini.

16.15 - Kina spremna da sarađuje sa drugim državama na razvoju vakcine protiv koronavirusa i proizvodnji medicinske opreme, izjavio kineski predsednik Si Điping tokom hitnog sastanka G20 održanog posredstvom video-konferencije.

15.25 - Ministarstvo zdravlja Severne Makedonije saopštilo da su registrovana 24 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime se ukupan broj zaraženih u toj zemlji popeo na 201.

15.00  - Papa Franja negativan na kronavirus, prenosi Ansa. Papa je testiran nakon što je jedan od službenika Vatikana bio pozitivan na koronavirus. 

13.50 - U Hrvatskoj zabeležen drugi smrtni slučaj od Kovida-19, potvrdio ministar zdravlja Vili Beroš.

13.15 – Broj preminulih od posledica zaraze koronavirusom u Španiji u poslednja 24 časa porasto je za 655, pa je ukupan broj umrlih 4.089. Iako je to manje u odnosu na 738 koliko ih je bilo u sredu, Španija i dalje drži drugo mesto iza Italije po broju smrtnih slučajeva.

13.00 – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da se nada da će se situacija sa koronavirusom poboljšati mnogo ranije nego što mnogi očekuju. 

12.55 – Više od pola miliona Britanaca prijavilo se da dobrovoljno pomogne Nacionalnoj zdravstvenoj službi, iako je vlada očekivala da će se prijaviti 250.000 ljudi, kaže ministar zdravstva  Ujedinjenog Kraljevstva Mat Henkok. Dobrovoljci će biti zaduženi za različite poslove, kao što su kupovina namirnica, lekova i drugih potrepština za ljude koji su u izolaciji zbog koronavirusa.

11.30 – Malezijski kralj i kraljica, Abdulah Ahmad Sah i Tunku Aziza Amina Maimunah stavljeni su u dvonedeljnu samoizolaciju nakon što je sedam članova kraljevskog osoblja bilo pozitivno prilikom testiranja na koronavirus.

10.50 –  Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić kaže da je u tom entitetu BiH sedam novih slučajeva koronavirusa, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 121.

10.35 – Švajcarska ima veću stopu infekcije koronavirusom nego Italija, te je na 10.000 stanovnika trenutno 12,4 zaražena, ali je, kad je reč o smrtnim ishodima, situacija je neuporedivo bolja. U Švajcarskoj su dosad preminule 154 osobe, a u Italiji čak 7.503.

10.30 – Nastojeći da spreči dalje širenje koronavirusa, bolivijska vlada je uvela vanredno stanje i zatvorila granice do daljeg.

9.50 – U Austriji je, prema jutrošnjim podacima tamošnjeg Ministarstva zdravlja, pozitivno testirano na koronavirus 5.888 osoba. Dnevna stopa rasta u sredu je pala na 14 odsto, a bila je između 30 i 40 pre uvođenja ograničenja slobode kretanja. Dosad su preminue 34 osobe, ali bi broj mogao biti 40, jer se šestoro umrlih, koji su bili zaraženi koronavirusom, još ne vode kao žrtve Kovida-19 u zvaničnoj statistici.

9.25 – Od koronavirusa u Kanadi je umrla 31 osoba. Za sada nema nestašica, osim toalet-papira. Cena benzina je niža od cene vode

9.15 – U odnosu na ostatak sveta, afrički kontinent je bio relativno pošteđen pandemije. Međutim, lista zemalja u kojima su se pojavili slučajevi obolelih širi se, a najviše ih je u Južnoafričkoj Republici.

8.45 Iskoristite vreme, napadnite virus, poručio je direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejesus zemljama koje su stavile pod blokadu svoje stanovništvo kako bi sprečile širenje koronavirusa. 

7.50 – Ruske vlasti od petka uvode zabranu avio-saobraćaja. Izuzetak će biti specijalni letovi kojima se ruski državljani vraćaju iz inostranstva. 

7.40 – U Nemačkoj je registrovno 36.508 zaraženih Kovidom-19, a umrlo je 198 obolelih. Broj umrlih je u poređenju sa prethodnim danom porastao za 50.

7.30 – Sedamdeset sedam osoba na američkom kruzeru "Zandam" pokazuje simptome slične gripu. "Zandam" je krenuo iz Buenos Ajresa 7. marta, pre nego što je komapnija koja upravlja kruzerom objavila da suspenduje sve poslovne aranžmane. 

7.20 – Tajland je proglasio vanredno stanje pošto je u toj zemlji zabeleženo novih 111 slučajeva zaraze.

7.05 – Kineski dnevni list Ženmin žibao (People's Daily, Narodni dnevnik) je u šest tačaka opisao model koji je Kina primenila kako bi u najkraćem roku zaustavila epidemiju koronavirusa. 

Japanski premijer Šinzo Abe naložio je uspostavljanje vladine radne grupe za borbu protiv pandemije koronavirusa, pošto je skočio broj novih slučajeva Kovida-19 u toj zemlji.

Osnivanje radne grupe nepohodno je da bi se proglasilo vanredno stanje u zemlji, iako visoki japanski zvaničnici tvrde da se za to još nije došlo vreme.

Sreda je bila dan sa najviše zaraženih u Japanu – 98.

U Engleskoj je zabeleženo još 28 smrtnih slučajeva usled koronavirusa, saopštile su zdravstvene vlasti. Time je ukupan broj smrtnih slučajeva usled infekcije virusom SARS-Kov-2 povećan na 414.

Tridesetrogodišnji Crnogorac najmlađa je žrtva koronavirusa u pokrajini Lacio, prenosi RTCG, pozivajući se na italijanske medije. On je umro u bolnici "Lazaro Spalancani" u Rimu, u noći između 24. i 25. marta. Tamošnji mediji prenose da je naložena obdukcija kako bi se utvrdilo da li je patio od hroničnih bolesti.

Američki ministar odbrane Mark Esper izdao je naredbu o obustavljanju kretanja svih američkih vojnika u inostranstvu u periodu od 60 dana. Esper je naglasio da se naređenje odnosi na sve američke snage, civilno osoblje i njihove porodice, ali je istakao da će biti izuzetaka.

Broj zaraženih koronavirusom u Francuskoj porastao je na 25.233. Zabeležen je 231 novi smrtni slučaj. Do sada je u toj zemlji od Kovida-19 umrla 1.331 osoba.

Ukrajina će od petka privremeno obustaviti kompletan avionski i železnički saobraćaj sa drugim zemljama u nastojanju da obuzda širenje koronavirusa, prenosi agencija Interfaks-Ukrajina, pozivajući se na navode ministra unutrašnjih poslova te zemlje Arsena Avakova.