Predstoje teška jesen i zima, kovid bolnica u Batajnici brzo napreduje

U Batajnici će biti izgrađen moderan multifunkcionalni zdravstveni objekat, koji će, osim što će biti kovid bolnica, moći da se koristi za razne namene, rekao je predsednik Aleksandar Vučić, koji je obišao radove na izgradnji nove kovid bolnice u Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija" na Batajničkom drumu u Beogradu. Najavio je da će Srbija u narednom periodu uraditi kompletnu reviziju za svaku smrt od početka epidemije, kako bi se proverilo da li se broj poklapa sa brojem iz sistema.

Aleksandar Vučić je ukazao da Srbiji, kao i Evropi i celom svetu predstoje teška jesen i zima, a da je država mogla da izdvoji četiri milijarde dinara za bolnicu u Beogradu i oko dve milijarde za onu u Kruševcu.

"Uz još dve milijarde za opremu, to je oko 70 miliona evra na koje niko nije mogao da računa, za koje niko nije znao da će biti potrebe", rekao je Vučić tokom obilaska.

Konstatovao je da se bolnica gradi "neverovatnom brzinom", podsećajući da pre dva meseca na mestu gradnje nije bilo ničega.

Vučić je preneo da u istom tempu teku radovi u Kruševcu, na dva puta manjoj kovid bolnici, koja će biti od velikog značaja za Rasinski, Šumadijski, Raški, pa i deo Topličkog, Nišavskog i Moravičkog okruga.

Kaže da je pitao ljude u zdravstvu da li će Srbija baciti novac ako više ne bude kovida dok ne bude izgrađena kovid bolnica u Batajnici i da su mu rekli da to svakako nije bacanje novca, pošto je kovid još tu, ali i zato što će to biti multifunkionalna bolnica.

Vučić dodaje da će tu biti raznih kapaciteta i mnogo ležajeva intenzivne nege, kao i da će objekat moći veoma brzo da se prilagodi za svaku potrebu u zdravstvu.

Ministar za zdravstvo Zlatibor Lončar rekao je da će tu biti dva skenera, angio-sala, dijaliza, porođajna sala...

Izrazio je zadovoljstvo što na izgradnji bolnice rade domaći izvođači, svakodnevno oko 400 ljudi. Vučić ističe da država ulaže u zdravstvene kapacitete oko 170 miliona evra, ne računajući ulaganje u kliničke centre, infektivnu kliniku i kovid bolnice.

Tako se ulaže, dodaje Vučić, u zdravstvene objekte u Vranju, Pirotu, Kikindi, Leskovcu, Prokuplju i Aranđelovcu, Gornjem Milanovcu, Smederevskoj Palanci, Vrbasu, Požarevcu...

Dodao je da se ulaže, na primer, u Infektivnu bolnicu u Beogradu prvi put posle 90 godina.

"Uradićemo reviziju za svaku smrt tokom kovida"

Predsednik je najavio da će Srbija u narednom periodu uraditi kompletnu reviziju za svaku smrt od početka epidemije, kako bi se proverilo da li se broj poklapa sa brojem iz sistema.

Vučić je istakao da je država od početka sve podatke prikazivala transparentno i uveren je da neće biti nekih većih razlika u odnosu na onu brojku iz sistema.

Odgovarajući na pitanje novinara o izjavi epidemiologa Predraga Kona da je od marta do juna bilo više preminulih nego što je sistem pokazao, Vučić kaže da Kona nije tako razumeo, već da je govorio o opštoj stopi mortaliteta.

Ističe da revizija smrti nije u Srbiji zemlji rađena decenijama, čak ni 2011. godine, za vreme "ptičjeg gripa".

Navodi da se trenutno, na primer, "revizijom smrti" u Evropi bave Španci, zbog čega im se broj preminulih od kovida povećava.

Istakao je da je svako od lekara imao pravo da kaže šta misli, i da niko od rukovodstva države nije govorio lekarima šta da kažu.

"Zamislite da kažem Pelemišu: 'Je l' možete da kažete ovu jednu ili drugu rečenicu?' To je nemoguće. To su ljudi od integriteta, a napadani su u medijima najgorim mogućim rečnikom samo zato što su govorili da je država uradila dobar posao", naveo je Vučić.

Ocenio je i da je Goran Stevanović uradio odličan posao, i da je to doktor kojeg "zove ceo grad" da pregleda nekoga ili proveri stanje nekog pacijenta.

Posebno ističe da podatke ne treba vezivati za lekare, jer je njihov posao bio da leče i spasavaju ljude. "Govorite o političarima šta hoćete, naše je da demantujemo, ali nemojte da govorite da su lekari, koji su se herojski borili protiv korone, nešto krili", poručio je Vučić. 

"Radovi moraju da budu gotovi do 1. decembra"

Vučić je rekao da je važno da se požuri sa radovima i da mora da bude gotovo do 1. decembra pošto bi kovid mogao ponovo da se vrati kod nas zbog situacije u Evropi, koja je sada loša.

Istakao je da je situacija sa kovidom 19 u Srbiji trenutno povoljna, ali da nas čekaju teške jesen i zima. "Imamo ogroman strah i važno je da budemo disciplinovani i da pokušamo da sprečimo teške posledice na jesen i na zimu", rekao je Vučić.

Obilasku prisustvuju i ministar odbrane Aleksandar Vulin, direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović, kao i predstavnici izvođača.

Gradnja jedne od dve planirane kovid bolnice, uz onu u Kruševcu, počela je pre dva meseca, 1. avgusta, a plan je da bude gotova do 1. decembra.

Bolnica na Batajničkom drumu imaće najmodernije uređaje i kapacitet od 200 jedinica intenzivne i 804 poluintenzivne nege, kao i porođajnu i angio-salu.