Nova 72 slučaja zaraze koronavirusom, nema preminulih

Prema najnovijem preseku, koronavirusom u Srbiji su zaražene još 72 osobe. Bitku sa kovidom 19 u poslednja 24 sata nije izgubila nijedna osoba.

Ponovo uvedena vanredna situacija u Opštini Trstenik

Opština Trstenik ponovo je posle dve nedelje uvela vanrednu situaciju zbog pogoršane epidemiološke situacije i naglog porasta obolelih od koronavirusa.

Kako se navodi na sajtu Opštine Trstenik, Štab za vanredne situacije doneo je i nove mere, kojima se pored ostalog zabranjuje okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra.

U svim zatvorenim prostorima i u javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski ili vizira i poštovanje fizičke distance od dva metra.

Zabranjeno je organizovanje svečanosti i sportskih i drugih zabavnih manifestacija, a ugostiteljski objekati koji nemaju baštu i noćni klubovi neće raditi od 21 časa do 06.00 časova narednog dana.

Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata koji imaju baštuograničeno je do 21 čas u zatvorenom delu objekta, a do o 23 u bašti.

U ustanovama socijalne zaštite zaražena 52 korisnika i 15 zaposlenih

Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 52 korisnika i 15 zaposlenih, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.028, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 416.

Na respiratoru 21 pacijent

U Srbiji su u poslednja 24 sata potvrđena 72 nova slučaja koronavirusa, od testirane 6.561 osobe, a nijedan pacijent nije preminuo, objavljeno je na sajtu Covid-19.rs.

Trenutno je hospitalizovano 269 pacijenata, od kojih je 21 na respiratoru.

Testiran je 6.561, ukupno 1.134.239 osoba.

Od početka pandemije obolela je 33.551 osoba, dok je preminulo 749, a procenat smrtnosti je 2,23 odsto.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da podaci koje je izneo epidemiolog Predrag Kon o smrtnosti od kovida 19 nisu konačni i da tek treba da se uradi revizija i da se oni provere.

Ukazao je da je Kon sinoć obrazložio da postoje podaci koji nisu ušli u sistem, ali da je saopštavano sve što su znali.

Od čega je neko umro može da potvrdi, kako je rekao ministar, samo obdukcija, a da to nije urađeno nijednom pacijentu za koga postoji sumnja da je preminuo od kovida.

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Danica Grujičić rekla je za RTS da je opterećnost lekara u njenoj ustanovi ista kao u periodu pre kovida i da su samo u početku obustavljeni pregledi pacijenata koji su dolazili u prvom talasu.