Tiodorović za RTS analizira situaciju – hoće li biti obavezan pi-si-ar test za strance

Potencijalna žarišta koronavirusa su svuda, na teritoriji cele države, rekao je za RTS epidemiolog Branislav Tiodorović. Istakao je da imamo stabilniju situaciju i lagani padajući trend, naročito ako se gledaju podaci iz kovid ambulanti, gde je manji broj prvih pregleda.

Branislav Tiodorović je rekao da je taj trend prisutan svuda, osim na krajnjem jugu zemlje, precizirajući da pre svega misli na Bujanovac i Preševo.

Kako je rekao, deo stanovništva se leči kod kuće i kod privatnih lekara, odlazi u zdravstveni sistem na KiM, a tek kad imaju najtežu kliničku sliku, dolaze u Vranje i Niš.

Tiodorović napominje da to za posledicu ima povećan broj umrlih, što se moglo izbeći da su se ljudi ranije javljali zdravstvenom sistemu Srbije.

Rekao je i da se mnogi građani nalaze na turističkim mestima u Srbiji i apelovao na njih da poštuju mere, da nose maske u zatvorenom prostoru i da drže distancu na otvorenom. Ističe i da je važno pranje ruku i dezinfekcija.

Na pitanje da li će se uvoditi obavezan pi-si-ar test za strance i građane koji se vraćaju iz inostranstva, Tiodorović je naglasio da mora da se razmišlja o tome u kom su ambijentu bili naši građani na letovanjima.

Ističe da sve mora da se dogovori i odluči na osnovu pokazatelja SZO i Evropskog centra za zarazne bolesti. Kako ističe, pokazatelji govore da ni Grčka ni Turska nemaju sjajne podatke. Tiodorović je naveo da će odluka biti doneta vrlo brzo.

Kaže i da redovna vakcinacija dece mora da traje i da su deca vakcinisana u odvojenim delovima domova zdravlja, a pedijatrijska služba je bila dobro organizovana.

Kada je reč o vakcini protiv kovida 19, istakao je da će se sačekati da se vide efekti ruske vakcine, kao što se čekaju i ostale.

Tiodorović je naglasio da će se pratiti koja vakcina daje najbolju odbranu i što manje neželjenih efekata.