Virus je i dalje prisutan, maske će biti potrebne duži period

Situacija se stabilizuje na području čitave zemlje, a dobri brojevi su rezultat poštovanja preventivnih mera, kažu epidemiolozi. Navode da ćemo maske nositi duži vremenski period.

Vučević: Jednocifren broj novozaraženih u Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je, prema podacima od jutros, u tom gradu jednocifren broj novozaraženih.

"Juče smo imali najbolji dan, odnosno rezultate o prisutnosti kovida 19 kod stanovništva u gradu, u poslednjih 45 dana. Prema podacima od jutros, u pitanju je jednocifren broj zaraženih", rekao je Vučević, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Vučević je rekao da je primet konstantan trend opadanja broja inficiranih, kao i veći broj otpusta iz bolnice, nego prijema.

Devetnaest hospitalizovanih u Novom Pazaru

Prema najnovijim podacima iz Novog Pazara, u tom gradu hospitalizovano je ukupno 19 pacijenata.

Tri pacijenta su primljena, nije bilo otpusta, a nema ni ljudi na respiratorima.

Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 132 (32 prvih i 100 kontrolnih pregleda).

U Domu zdravlja urađeno je 29 laboratorijskih analiza, 20 RTG, 42 brza testa, od kojih je 13 bilo pozitivno, i 80 pi-si-ar testova.

Lončar: Borba sa virusom i dalje traje

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, susreo se u Kragujevcu sa zdravstvenim radnicimma i nemedicinskim osobljem iz Opštih bolnica u Čačku, Kraljevu, Novom Pazaru i Kliničkog centra u Kragujevcu, koji se u proteklih pet meseci bore protiv Kovida 19.

Lončar je zahvalio na angažovanju i posvećonosti u lečenju svakog pacijenta i naglasio da borba sa virusom i dalje traje.

"Imamo oko 8.000 aktivnih slučajeva, odnosno pozitivnih na koronavirus. Jedan broj njih je bez neke kliničke slike, jedan broj ima manje simptome i oko 2.000 njih je u bolnici. Trenutno 364 zdravstvenih radnika pozitivno, 28 je u bolnici", kaže Lončar. 

Izjava Zlatibora Lončara

Troje na respiratoru u Užicu

U užičkoj bolnici smešteno je 107 kovid pozitivnih pacijenata, od toga 14 na intenzivnoj nezi i troje na respiratoru.

U novoj kovid bolnici smešteno je 55 pacijenata.

U Vranju hospitalizovano 75 pacijenata

Prema informacijama iz gradskog štaba za vanredne situacije, ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u kovid bolnicama u Vranju je 75.

Od tog broja kovid pozitivna su 32 pacijenta. Među hospitalizovanima nema dece.

Trenutan broj slobodnih postelja je 140.

Ukupno su otpuštena 4 pacijenta, a od toga 2 su transportovana za Surdulicu

Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljeno je 115 pregleda, prvih pregleda 30, a kontrolnih 85.

Uzorkovana je krv kod 60 pacijenata i obavljeno 76 RTG snimaka pluća. Urađena su 22 brza testa, kao i 86 pi-si-ar testova.

Dačić: Vlada danas o karanitnu i pi-si-ar testu za strance

Vlada Srbije će danas raspravljati o uvođenju obaveznog karantina od 14 dana za strance i negativnog pi-si-ar testa za ulazak u Srbiju i listi država, a sutra će to biti tema na sednici Kriznog štaba, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Odluka o karantinu i PCR testu za ulazak stranaca u Srbiju je, kaže Dačić, motivisana pre svega potrebom da se zemlja zaštiti kad je reč o epidemiološkim razlozima.

"S druge strane potrebno je da se analizara posebno epidemiološka situacija u drugim zemljama, kao što to druge zemlje rade", rekao je Dačić za TV Prva.

Upitan da li ima naznaka da će Grčka i Crna Gora otvoriti granice za sprske državljane, Dačić je naveo da za sada nema nagoveštaja.

Kineska kompanija donirala pi-si-ar aparat Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu

U Kragujevcu analize na kovid-19 nisu rađene mesec dana, jer je pi-si-ar aparat bio na remontu. Sada ponovo radi, a Institut za javno zdravlje ovog grada dobio je iz donacija još jedan aparat.

Drugi apparat je donacija kineske firme "Janfeng" koja posluje u Kragujevcu.

U Institutu se očekuje da stigne još jedan automatski apparat, do kraja meseca. Nivo analiza bi mogao da se podigne na 500 dnevno, rekao je za RTS direktor Instituta za javno zdravlje Dragan Vasiljević.

Kragujevac je poslednjih desetak dana sve bolji kada su rezultati obolelih u pitanju, ali i dalje se apeluje na pridržavanje mera da bi se dobri rezultati nastavili.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo još šest osoba. Od 8.768 testiranih osoba, 254 su pozitivne. Na respiratoru je 87 pacijenata. 

Epidemiolog Predrag Kon kaže da postoji tiho zadovoljstvo trenutnom epidemiološkom situacijom, ali da smo daleko od povoljne situacije. Dodaje da brojevi pokazuju da još nigde nemamo "nulu". 

Dve bolnice izlaze iz kovid sistema i vraćaju se redovnom radu, dok će privremena bolnica u Areni nastaviti da prima pacijente iz bolnica koje se zatvaraju.

Sledeće koja bi mogle da izađu iz sistema su Gradska bolnica "Zvezdara" i Institut "Banjica".

Iako poslednjih dana brojevi ohrabruju, još nema opuštanja u borbi sa virusom. Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević napominje da ćemo maske nositi duži vremenski period.