U Srbiji 287 novih slučajeva koronavirusa, preminulo 11 pacijenata

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je registrovano 287 novih slučajeva koronavirusa. Preminulo je 11 obolelih.

U KC Niš 104 obolela od kovida 19

Prema najnovijim podacima objavljenim na zvaničnom sajtu Kliničkog centra u Nišu, više od 300 pacijenata je hospitalizovano, a od toga je kod 104 potvrđen koronavirus.

Među njima je i četvoro dece koja su u stabilnom stanju, dok je osam pacijenata u jako teškom stanju i priključeni su na aparat za veštačko disanje. U Nišu su preminule četiri osobe, koje su iz okolnih gradova prebačene u jako teškom stanju.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da, ako se posmatra isključivo Niš, situacija deluje mirno.

Međutim, navodi da Vranje ima izuzetnu tešku situaciju, gde u gradu koji je višestruko manji od Niša ima skoro 350 novih pregleda, i tamo se pripremaju da otvore dopunske kapacitete.

Hoti najavio dodatne mere, nema vanrednog stanja

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da će na Kosovu biti rigorozno primenjene postojeće i uvedene nove mere protiv širenja koronavirusa, ne isključivši pokretanje postupka za uvođenje vanrednog stanja.

Četrdeset sedam zaraženih u domovima i centrima za socijalni rad

U ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih do danas je potvrđeno prisustvo kovida 19 kod 15 korisnika i 32 zaposlena.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 642, dok je među zaposlenima ozdravio 231 oboleli, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Dom za smeštaj odraslih i starijih "Doživeti stotu" iz Beograda, "Stara pruga" iz Umke i "Radost" u Negotinu, rešenjem o zabrani rada resornog ministarstva, ne pružaju uslugu socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starijih.

Ministarstvo je donelo rešenje o zabrani rada Doma za smeštaj odraslih i starijih "Nada", u Beogradu, podseća se u saopštenju.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

(Tanjug

Testirano 4.050, pozitivno 287

U poslednja 24 sata testirano je 4.050 osoba, a koronavirus je potvrđen kod njih 287.

Borbu sa kovidom 19 izgubilo je još 11 ljudi a od početka epidemije preminule su 393 osobe.

Broj aktivnih slučajeva je 4.091, a na respiratorima je 144 pacijenata.

Ukupan broj registrovanih slučajeva u Srbiji je 18.260, a ukupno je testirano 491.428‬ ljudi.

(covid19.rs)

Koronavirus i dalje pokazuje svoju snagu i zabrinjavaju novi podaci.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da postoji mogućnost uvođenja vanrednih mera, ukoliko se nastavi tendencija rasta broja zaraženih, nadajući se ipak, da do toga neće doći.

Iako je pik očekivao sredinom nedelje, epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je moguće njegovo pomeranje za kraj sedmice i upozorava da je zdravstveni sistem već prenapregnut.

Od sutra Krizni štab će se ponovo svakodnevno obraćati javnosti od 15 sati, a zbog popunjenosti kapaciteta beogradskih bolnica u kovid sistem ulazi prvi put Institut za reumatologiju.