Stabilizuje se epidemiološka situacija u Vranju

Vranje je pre dve nedelje bilo žarište koronavirusa, zbog pojave virusa u radnim kolektivima. U tom gradu je za dva dana 12 novoobolelih. Dr Slađan Stanković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u tom gradu kaže za RTS da epidemiološka situacija u Vranju i Pčinjskom okrugu, postaje sve stabilnija. Navodi da je ona i dalje neizvesna, ali da su mere dale rezultat.

Pre dve nedelje su zatvorene fabrike u kojima je registrovan koronavirus. Formirani su i timovi koji su kontrolisali da li se sprovode mere u onim fabrikama koje rade, mere dezinfekcije i zaštite. 

Dr Slađan Stanković je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu, a posebno na području grada Vranja postaje sve stabilnija.

"Ona je i dalje neizvesna, ali mere su dale rezultat. U fabrikama nema više oboljevanja kao pre dve nedelje. Tamo se popunjavaju anketni upitnici, kontroliše se stanje zaposlenih, to je slučaj i u svim javnim ustanovama, u školama. Meri se temperatura i epidemiološka situacija se stavlja pod zdravstveni nadzor", istakao je Stanković.

Prema njegovim rečima ima nevezanih slučajeva oboljevanja, ali za sada se svi kontakti se stavljaju u izolaciju i stavljaju pod adekvatne mere.

Bilo je pojedinačnih slučajeva i u javnim ustanovama.

"I tamo se ispituju kontakti i stavljaju se u kućnu izolaciju i prati se njihovo stanje 14 dana", rekao je Stanković.

Do sada je, kaže, u Vranju testirano 18 ljudi na antitela.

"Ima pozitivnih na IGG antitela, to je znak da su preležali infekciju, odnosno da su bili u kontaktu sa virusom", naveo je Stanković.

U Vranju je 69 pacijenata na bolničkom lečenju. Kako kažu lekari, stanje im je stabilno.