Valjevo posle Beograda najveće žarište virusa, situacija se prati iz sata u sat

Valjevo je uz Beograd i Niš među najvećim žarištima koronavirusa zbog broja zaraženih. U Valjevu je više od 500 ljudi u izolaciji. U iščekivanju da li će biti najavljenih poošternih mera, Valjevci pokušavaju da dođu do maski i drugih zaštitnih sredstava. Valjevo je sa 46 zaraženih u ovom trenutku odmah iza Beograda.

Zdravstvene ustanove funkcionišu po posebnom režimu, otežano, imajući u vidu da je stotinak zdravstvenih radnika i nemedicinskog osoblja zaraženo ili u izolaciji, u Valjevskoj bolnici, Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje.

I danas redovi ispred valjevskih apoteka. Prve količine maski rasprodate su brzo.

"U sve apoteke su stigle količine koja je država odredila. Prodate su u kratkom roku jer su svi došli da ih kupe", navodi Ivana Janjić, apotekarka.

Valjevci ističu ozbiljnost epidemiološke situacije i eventualnog donošenja oštrijih mera.

"Poštovaću sve mere koje su potrebne da se stane zarazi na put, samo potrebne su nam maske i rukavice", navodi stanovnica Valjeva.

I dok sve više Valjevaca dolazi do maski i u Štabu za vanredne situacije ističu da je najpotrebnija zaštitna oprema i sredstva za dezinfekciju.

Vojska Srbije dopremila je dve cisterne natrijum-hipoklorita za dezinfekciju. Najavljene su nove količine.

Zavodu za Javno zdravlje obezbeđene su dodatne zaštitne uniforme. Grad je obezbedio određen broj maski za ustanove.

"Moramo sebi predočiti sve ono što nas čeka, ali nema mesta panici i strahu. Moramo biti racionalni i raditi ono što pre svega struka i Vlada nalažu, navodi dr Slobodan Gvozdenović, komandant Štaba za vanredne situacije u Valjevu.

U zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije, koja se prati iz sata u sat, u Valjevu se u koordinaciji sa državnim organima pripremaju i planiraju opsežniji kapaciteti zaštite.