Teško je održati socijalnu distancu ali je nužno

Srbija je ušla u treću nedelju borbe protiv koronavirusa. Potvrđeno je 457 slučajeva Kovida-19, od kojeg je do sada umrlo sedam osoba. Paralelno sa borbom protiv virusa traje i borba za redovno snabdevanje tržišta, prodavnica, apoteka. Traže se i mere kojima će se pomoći privredi kako bi se nakon prestanka epidemije što pre normalizovao život.

Imunolog Srđan Janković naveo je, gostujući u emisiji Oko, da najveću ulogu u borbi protiv koronavirusa igraju izolacija, samoizolacija i što manje kontakata i širenja virusa.

Upozorava da svi moraju da budu jednako odgovorni i da će jedino na taj način epidemiološka kriva biti pod kontrolom. 

"U ovom trenutku važno je da čuvena epidemiološka kriva ne skrene ka ubrzanom širenju bolesti jer to možemo još uvek da sprečimo i zbog toga mere socijalne distance imaju ključni značaj u danima koji nam predstoje", objašnjava Janković.

Komentarišući novi broj preminulih od Kovida-19 ističe da je nužno ograničiti porast broja obolelih da ne bismo dolazili u situaciju da imamo još žrtava koje želimo i možemo da sprečimo.

"Naravno, nemamo iluziju da možemo spasiti sve živote, ali ako se pridržavamo saveta i mera možemo spasiti mnogo života. Presudan je oblik rasta zaraženih i preminulih. Ako ostanemo na spljoštenom obliku krive mi spasavamo ogroman broj života", objašnjava Janković.

Presudna četvrta nedelja epidemije 

Ocenjuje da je presudna naredna, četvrta nedelja epidemije. 

"Biće teško, ali pozitivno je to da od nas dosta toga sada zavisi, ako ne i sve", ističe Janković.

Ističe da je najvažnije da virus ne uđe u zdravstvene ustanove.

"U situacija da sistem više ne može da se nosi sa brojem obolelih i onima koji su ugroženi, mnogo više života dolazi u opasnost, gubimo mnogo više života. U sistemu koji ne funkcioniše ljudi mogu da umru i od drugih bolesti koje ne mogu da budu zbrinute. Mnoge nepovoljne okolnosti mogu da se steknu i u tom uslovima ne možemo da pomognemo ljudima", objašnjava Janković.

Prolazimo kroz emocionalni šok

Doktorka Milica Pejović Milovančević iz Instituta za mentalno zdravlje navodi da trenutno prolazimo kroz stanje emocionalnog šoka.

"Neko je ljut, tužan, besan, neko oseća veliki strah  i neizvesnost šta će se sve desiti. Teško je svim generacijama, mladima i starima. Teško je onima koji donose odluke, onima koji rade, ali i onima koji ne rade, deci, starima. Mi smo svi u stanju neizvesnosti jer smo suočeni sa nepoznatom situacijom", objašnjava ona.

Ističe da je ovo sada realnost na koju se moramo naviknuti.

"Sad sledi faza prilagođavanja. Hajde da sada poslušamo šta nam se kaže. Ako nam se kaže ostanite kod kuće, ’ajde da to i uradimo. Ostanimo kod svojih kuća i nađimo načina da ovo vreme prođe, jer će proći", savetuje Pejović Milovančevićeva. 

Ističe da je ljudima teško da zadrže socijalnu distancu, ali je to nužno.

"U ovom momentu nam najteže pada socijalna distanca, ali ako je to nešto što će spasiti život moramo onda toga pridržavamo jer nam ništa nije važnije od života", ocenjuje Pejović Milovančevićeva.

Obezbeđena dezinfekciona sredstva za bolnice 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović navodi da sada ima dovoljno namirnica u svim prodavnicama. 

"Ovo je za tržište bio šok. U prvom trenutku došlo je do neverovatne tražnje za brašnom, šećerom, soli, uljem i to je normalna reakcija svakog čoveka. One stvari koje nedostaju i koje su bile u prvim danima deficitarne su nabavljene. Od juče u prodavnicama imamo i kvasca", navodi Nedimović.

Dodaje da sada u apotekama ima i dezinfekcionih sredstava i maski i da je u domaćim uslovima proizvedena dovoljna količina natrijum-hipohlorita za dezinfekciju, kako bi najopterećenije zdravstvene ustanove u Srbiji u epidemiji koronavirusa mogle biti snabdevene za dva, tri meseca pod ekstremnim uslovima.

Večeras stiže medicinska pomoć iz EU 

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici naveo je da večeras stiže prvi avion pomoći koju Evropska unija šalje Srbiji

"Očekujemo da prva pomoć stigne večeras, stiže medicinska oprema koja je hitno potrebna, avion će stići večeras u 9.20", istakao je Fabrici. 

Dodaje da je to pomoć za hitne potrebe iz Evropske unije, a da će ostala stići narednih dana.