Читај ми!

Дигитално представљање Србије на Сајму књига у Франкфурту 2020.

Српска књижевност ће на Међународном сајму књига у Франкфурту, који се одржава од 14. до 18. октобра 2020. године, због пандемије коронавируса бити представљена у прилагођеном, дигиталном формату, саопштило је Министарство културе и информисања.

Виртуелна сајамска публика моћи ће путем линка да се упозна са некима од најзначајнијих српских писаца, као и делом најновије издавачке продукције из Србије. Књижевно представљање моћи ће да се погледа и на овом линку.

Након сајмова књига у Пекингу и Москви и на дигиталној платформи Сајма књига у Франкфурту постављене су тзв. "огласне табле", на којима су изложене промотивне фотографије књига са кратким белешкама о њима, видео-презентације дела и аутора и разговори са савременим писцима, наводи се у саопштењу.

Ту су и информације о књигама награђеним Андрићевом и Ниновом наградом у последњих десет година, као и посебан сегмент посвећен Драгославу Михаиловићу, који ове године пуни 90 година и чије су приповетке у преводу на немачки језик прошле године привукле посебну пажњу.

У виртуелном представљању заинтересованим страним посетиоцима и издавачима указано је на класике српске књижевности, на неке од најзначајнијих аутора у другој половини 20. века и посебно на савремене писце који су већ изазвали интересовање страних издавача, као и оне чија би дела могла да буду занимљива уредницима и преводиоцима.

Уз презентацију српске књиге постављен је и дигитални каталог, а за све заинтересоване стране издаваче, уреднике и преводиоце, као и друге посетиоце Сајма обезбеђена је интернет и телефонска комуникација са библиотекарима Универзитетске библиотеке у Београду.

Дигитално представљање српског издаваштва организовала је Универзитетска библиотека у Београду, која је на овогодишњем конкурсу Министарства културе и информисања подржана као носилац пројекта представљања наших књига на иностраним сајмовима.