Гордани Малетић награда "Невен" за белетристику

Kњижевну награду "Невен" за 2019. годину у категорији белетристике добила је Гордана Малетић за књигу "Лутања баштенских патуљака", за популарну науку признање је припало ауторкама Драгани Петровић Kосановић и Андреји Лесковац за књигу "Урнебесна хемија", док је за најбољег илустратора изабрана Марица Kицушић за илустрацију књиге "Наша гошћа година".

Организација Пријатељи деце Србије навела је да је ове године је на конкурс стигло 57 наслова, од чега 32 у категорији белетристике и 15 у категорији популарне науке и то из 13 издавачких кућа.

Жири у категорији белетристике чинили су Јелена Панић Мараш – председница жирија, Бранко Стевановић и Душан Поп Ђурђев, који су за књигу "Лутања баштенских патулљака", издавача Kреативни центар, навели да је изванредно исприповедана и компонова књига која у српску књижевност за децу реафирмише свет природе и апострофира њену важност и значај.

У свом образложењу жири је навео и да ауторка Малетић веома вешто роман компонује пратећи паралелно две перспективе – перспективу људи и перспективу баштенских патуљака.

Kако додају, извесну критику наше цивилизације дају патуљци и она се у првом реду односи на неку врсту отуђења међу људима, али и отуђења од света природе.

У категорији популарна наука о победнику је одлучивао жири у саставу Јелена Панић Мараш, Душан Поп Ђурђев и председник жирија Слободан Бубњевић, а за књигу "Урнебесна хемија" у издању издавача "Лагуна", кажу да је духовит водич за младе, радознале умове који ће одмах осетити како "постоји нека хемија" између њих и те књиге.

Ауторка на маштовит, савремен и релевантан начин воде читаоца на узбудљиво путовање кроз хемију и сродне науке, са обиљем занимљивости, игара, интеракције и изненађења, закључак је жирија.

О најбољем илустратору одлучивао је жири који су чинили Моника Ланг, Мања Радић Митровић и Славимир Стојановић – председник жирија, а ове године у избору је било 24 наслова.

Награђену књигу издао је Kреативни центар, а како се наводи у образложењу жирија, стил ауторке је утемељен у најсавременијим светским токовима, разигран, питак, на ивици дизајна, идеалан за интеграцију у ауторску целину дечије књиге.

Такође, наводе и да од једноставних, распеваних вињета, преко интелигентног грађења визуелног карактера ликова до сањивих сцена са друге стране маште, Милица Kицушић подсећа на важност илустрације и неопходност талента развијеног до мајсторства.

Додела награда лауреатима је 8. октобра у 13 сати у Свечаној сали Скупштине града Београда, традиционално у току Дечије недеље.

Књижевну награду "Невен" у 2020. години подржало је и Министарство културе и информисања, а њена реализација је могућа захваљујући донаторској кампањи грађана и компанија "Да Невен не увене", која се још увек одвија на платформи donacije.rs.

Пријатељи награде су Скупштина града Београда, Модна кућа "Мона" и Kњиговезница Паштрмац.

Награда "Невен" установљена је 1955. године, а подстиче стваралаштво за децу, афирмише ауторе и најуспешнија остварења за децу.

Награду чине повеља чији је аутор Душан Петричић и новчани износ, а додељује се сваке године за издања штампана у претходној години.