Донкин кутак у Дому легата Удружења Адлигат

Желећи да се на прави начин сачува сећање на личност, рад и дело Донке Шпичек, брат некадашње новинарке и дугогодишње уреднице програма за децу и младе ТВ Београд, Милан Д. Шпичек поклонио је Удружењу Адлигат њену документацију и предмете. Њен кутак формиран је у Дому легата.

Срећни су људи који на време открију шта је њихова животна сврха, још срећнији они који је у потпуности остваре, за најбоље добро своје и најбоље добро света. Донка Шпичек је једна од њих.

Личне ствари, чланске карте, књижице, касете са снимљеним емисијама, награде, сведоче о њеном раду, идејама и испуњеним племенитим циљевима.

"Више је волела децу, али Донка је волела и људе и волела да помаже људима, али неприметно. Она није желела да се о томе прича, а ја сам желела због свега тога да јој захвалим као колегиница. Њен брат је пристао да дâ Донкину заоставштину јер он каже да Донка припада свој деци, али и нама који смо одрастали уз емисију 'Лаку ноћ децо'", каже Стеванка Чешљаров, новинарка РТС-а у пензији.

Оставила је свој печат у телевизији, позоришту "Бошко Буха", некадашњем Дому пионира а данас Дечјем културном центру, удахнула живот "Радости Европе", "Дечјем београдском пролећу".

"Велика сала Дечјег културног центра Београд носи назив по Донки Шпичек управо због тога да се њено име не заборави и да нас подсећа на одговорност и значај посла којим се бавимо", наводи Ивана Табори Обрадовић, уредница програма у Дечјем културном центру.

Због епидемиолошке ситуације за сада је у Дом легата пристигао само део Донкине оставштине.

"Ми очекујемо да ће доћи још део библиотеке, архиве још њених личних ствари и како ствари буду долазиле, тако ћемо ширити један њен кутак", додаје председник "Адлигата" Виктор Лазић.

Када се стекну услови и Музеј поново отвори, Донкин кутак моћи ће да се обиђе четвртком, петком и суботом.