Радост Европе, радионице и онлајн наступи

Први пут за пола века, Међународни сусрет деце "Радост Европе", без масовног вишедневног дружења малишана. Због епидемије Београд неће моћи да угости децу из других земља. Фестивал пријатељства, културе и игре, биће одржан на другачији начин.

У оквиру програма "Нови снови - Нови изазови", на уметничким радионицама у јулу и августу, деца ће се упознавати са културним наслеђем шеснаест земаља Европе. Први сусрет је са Шведском кроз причу о једном од најлепших скандинавских празника, празнику светлости Света Луција.

"Кажу да у најдужој ноћи у години 13. децембра Света Луција доноси светлост и наду за неки бољи живот и отуда и тај нови сан, нови снови које наша деца сањају и нови изазов да упознамо културу, кроз песму, кроз језик, обичај тако леп", истиче  програмски директор ДКЦБ Леонтина Вукомановић. 

Током септембра и октобра деца ће израђивати маске за карневал, који ће се одржати у центру града. Гала концерт, 5. октобра на Међународни дан детета уместо у Центру Сава, биће на Тргу Републике. Први пут у историји деца Европе неће се дружити у Београду.

"Планирали смо да представимо децу Србије и да представимо децу Европе преко видео наступа. Идеја је да свака земља учесница пошаље поздрав деци света и да пошаље своју нумеру којом ће се представити", објшњава уреднца програма у ДКЦБ Ивана Стојановић.

Деца се за учешће на радионицама Дечјег културног центра - Београд могу пријавити телефоном.