Ненаду Грујичићу "Кочићева награда"

Добитник овогодишње "Кочићеве награда" за укупно књижевно дело је песник и писац Ненад Грујичић. Награду је једногласно доделио стручни жири 55. Кочићевог збора у име Града Бањалуке.

Награда (диплома и новчани износ) лауреату ће бити уручена 29. августа на Свечаној академији у Бањалуци, у оквиру културне манифестације "Кочићев збор".

Жири у саставу Ранко Рисојевић (председник), Берислав Благојевић и Златко Јурић донео је једногласну одлуку да "Кочићеву награду" добије Ненад Грујичић.

У образложењу жирија се наводи да је песничко дело Грујичића разноврсно и на високом естетском нивоу.

Од своје прве књиге песама "Матерњи језик" (1978), објавио је тридесетак књига поезије, прозе, веома запажену антологију српске поезије, те изузетно значајну антологију српског крајишког народног блага "Ојкача".

"Грујичићев осећај за језик повезује два простора, крајишки, Петра Кочића, и војвођански, Бранка Радичевића, коме је посветио више својих радова. У тешким временима српског егзодуса, написао је неколико песама потресне, кочићевске снаге", истакао је жири.

Такође, жири је нагласио да Грујичић вешто користи све песничке форме, од слободног стиха до строгог сонета, које је у више наврата сплео у венце каквих је мало у српској поезији.