Би-Би-Си: Пет разлога Макронове победе

Емануел Макрон је покренуо земљотрес у Француској – пре само годину дана он је био члан владе једног од најнепопуларнијих режима у историји те државе, а сада, у 39. години је победио на председничким изборима, поразивши прво кандидата популарног левог центра, затим десног центра и коначно екстремну десницу, пише "Би-Би-Си".

Посрећило му се, у то нема сумње, Емануела Макрона су до победе носили ветрови среће, оцењује британски јавни сервис.

Скандали кандидата десног центра Франсоа Фијона и социјалистичког кандидата Беноу Амона довели су до тога да претрпе пораз када су до тада њихови гласачи, почели да гледају на другу страну.

"Баш му се посрећило, зато што се суочавао са ситуацијом која је била потпуно неочекивана", рекао је Марк Оливије Пади испред париске организације експерата "Тера нова".

Макрон је могао да игра на карту социјалиста, али је схватио да би се глас партије након толико година на власти и суморних оцена јавности, увек борио да се чује.

"Био је у могућности да предвиди прилику тамо где нико није", навео је Пади.

Проучио је политичке покрете у другим државама Европе – "Можемо" у Шпанији, италијански покрет "Пет звездица" и увидео да еквивалент томе који представља силу политичке промене не постоји у Француској.

Емануел Макрон је у априлу 2016. успоставио свој независни покрет "У марш!" и четири месеца након тога, иступио са позиције члана владе председника Франсоа Оланда.

Покушао је нешто ново у Француској, наводи Би-Би-Си, додајући да је оснивањем покрета преузео своју основу за кампању од Барака Обаме из 2008, наводи париска новинарка Емили Шултес.

Његов први подухват био је "Велики Марш", када је мобилисао активисте свог покрета који су били пуни енергије, али без искуства и у све већем броју.

"Послали су људе да покуцају на 300.000 врата".

Волонтери не само да су делили флајере, него су направили 25.000 детаљних интервјуа од по 15 минута са гласачима широм државе.

Те информације су, како се наводи, ушле у базу података и помогле у одређивању приоритета кампање.

Слао је позитивну поруку, наводи Би-Би-Си.

"Новајлија" који је био под заштитом председника Оланда, затим министар економије, некадашњи инвеститор који води независни покрет, центриста са радикалним програмом који ће смањити број запослених у јавном сектору.

То је била савршена муниција за његову ривалку Марин ле Пен, која је нагласила да је он елитистички кандидат, а не новајлија којим се представљао.

Међутим, избегао је покушаје да буде означен као нови Франсоа Оланд, стварајући имдиџ који је имао ефекта међу људима очајним за нечим новим.

"У Француској преовладава песимистичко расположење, на неки начин превише песимистично, а Макрон долази са веома оптимистичном, позитивном поруком. Он је млад, пун енергије и не објашњава шта ће радити за Француску, него да ће људима пружити прилике. Он је једини који шаље такву поруку", рекао је Пади.

Насупрот његовом оптимистичнијем тону, порука Ле Пенове је, како се наводи, схваћена као негативна, антиимиграциона, антиевропска, антисистемска.

Јавна дебата која је одржана 3. маја била је оштар сукоб са низом увреда са обе стране.

Међутим, како се наводи, многи су били узнемирени могућношћу потенцијалне дестабилизујуће и раздорне политике и њега су видели као једину препреку на њеном путу.

Ле Пенова је можда водила веома ефективну кампању, али је њена подршка у анкетама месецима ишла силазном путањом.

Марин ле Пен је предводила прошле године са 30 одсто подршке а ипак у само две недеље, Макрон је победио два пута, пише Би-Би-Си.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 08. мај 2017, 15:01) - anonymous [нерегистровани]

Mislim

Le Pen je rekla da ce posle izbora zena upravljati Francuskom, ona ili Merkel. Francuska je izabrala Merkel, ne Makrona. Makron je bio predmet manipulacije od svoje petnaeste godine. Apsolutno nije vazno sta je radio i gde je bio. Prvi dan posle njegovog izbora, ceo market (berza) u Evropi je potonuo umesto da pokaze da je Makron pozitivna lichnost za ekonomiju, za Evropu, jer je on "evropski" orijentisan, ili bar za Francusku. Nishta od toga. Izbor Makrona je gubitak vremena i svega. On je samo malo produzio opstanak EU jer je Merkel tako htela. Da je on bio imalo pozitivan izbor, na berzi bi se to pokazalo. Izbor Makrona je shteta za Evropu, a pogotovo za siromashne zemlje.

(понедељак, 08. мај 2017, 14:11) - anonymous [нерегистровани]

Bi-BISi

Macron je pobedio onog trenutka kada su objavili aferu Fijona a koje to uticao na objavu to je vec drugo vaznije pitanje ? Ali u svakom slucaju da nije objavljena afera Fijon bi bio presednik .

(понедељак, 08. мај 2017, 13:28) - FORum LIvii [нерегистровани]

cuda ne postoje

Covek bez iskustva u politici , bez stranke , pobedi tradicionalne stranke sa infrastrukturom i finansiskom podrskom .
Kako to ?
Para vrti gde burgija nece !!!
Nije on slucajno radio po Bankama .