Читај ми!

Ниш: Изложба „Расна дијагноза: Циганин – геноцид над Синтима и Ромима дуга борба за признање”

У згради некадашње нишке Синагоге, коју Народни музеј користи као изложбени простор у току је изложба „Расна дијагноза: Циганин – геноцид над Синтима и Ромима дуга борба за признање”. Изложба је реализована у сарадњи Форума Рома Србије и бројних немачких организација, а уз подршку Министарства спољних послова Немачке.

Да су и Роми страдали у Другом светском рату многи и данас нису свесни, можда не у нашој земљи, али рецимо геноцид нацистичког режима над Ромима у Западној Немачкој признат је готово 40 година после рата.

 

„Истраживања почињу тек негде након седамдесетих, и дуги низ година је било потребно да се прикупе архивски подаци, да се прикупе сведочења, да се напишу уџбеници о томе колико је Рома страдало за време другог светског рата. Историјски подаци показују да је негде пола милиона Рома страдало на подручју окупиране Европе за време другог светског рата”, каже Дејан Марковић, Форум Рома Србије.

Никада није доста да се о овој теми говори, они који не знају нарочито млађе генерације треба да схвате димензије страдања једног народа.

„Колико је тај народ мука преживео током своје историје и с друге стране да се запитамо шта јесмо до сада односно шта бисмо требали у будућности да још увек урадимо, а нисмо, да бисмо помогли напаћеном ромском народу и у данашњем времену”, наводи Драган Тодоровић, Филозофски факултет Ниш.

„Сад имамо ситуацију да су дошле нове генерације које не уче у школама, које немају у медијима филмове, документарце, серије у којима се говори о тим злочинима, док они који заговарају те неке расне политике, екстремистичке политике, они врло систематично раде”, истиче Борис Милићевић, помоћник министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Изложба о страдању Рома и Синта, који су такође Роми који живе на простору западне Европе у Нишу је отворена до 12. марта.