Читај ми!

Сируп од бомбона, брашно и со - вештим рукама до јединствене макете Храма Светог Саве

Панчевачки пекар Милоје Марјановић направио је од теста пола метра високу и 23 килограма тешку макету Храма Светог Саве.

Мало уметничко дело требало је да краси божићну чесницу храма, али је ове године због епидемије нису месили за грађане. 

За прављење макете од теста велелепног храма Светог Саве, Панчевцу Милоју Марјановићу је било потребно пет дана и помоћ једног млађег колеге.

Умесио је, како каже само брашно, воду и мало соли, али је од тога направио уметничко дело, са безброј детаља и - вредно дивљења.

„Склапа се и лепи са бомбонским сирупом. После се то, кад се стегне, прелепи новим тестом и онда се украшава. Тамнија боја је од какаоа, а прехрамбене боје плаву и зелену сам мешао да бих добио ту тиркизну, као што су праве куполе храма", објаснио је пекар Милоје.

Милоје је 40 година радио у панчевачкој Пекари и сада се спрема за пензију. И претходних година је учествовао на такмичењима и правио скулптуре од теста, а за славски колач, воденицу и манастир Грачаницу освајао је и награде.

Међутим, највише цени управо светосавски храм у Београду, који је последњи направио.

„То је вероватно један храм, који је у Европи највећи и нешто најлепше што може да буде. Нормално је да свако тежи да направи овако нешто да свако види", додао је Милоје.

Највећи изазов је био направити структуру која ће да стоји и није лако осушити тесто тачно коолико је потребно за то.

Милоје би желео да уради још скулптура, које ће одражавати нашу традицију, а највише му се допадају српски манастири.