Студенти саветују како орезивати воће

Воћари и виноградари ових дана орезују биљке. У Институту "Тамиш" у Панчеву пољопривредници могу добити савет како да то правилно ураде. На њиховом огледном пољу тренутно раде студенти, који ту стичу неопходну праксу.

Посао зимског орезивања воћа може да почне чим биљке изгубе лишће, још у новембру, али већина то ради у овом периоду, непосредно пре вегетације. 

"Ако се превисоко формира први спрат грана, ви имате једну велику празну зону, а то није добро због потенцијалног рода и извођења неких мера. Помера се род ка периферијама, тешко га је обрати и заштитити", каже Владимир Чоловић са Института "Тамиш".

Укупно 4.700 садница брескви и јабука на огледном пољу орезују студенти Пољопривредног факултета. Ангажовани су јер разумеју и познају посао, а њима је то прилика за више практичног искуства.

"Треба отклонити старе, суве и болесне гране, треба просветлити крошњу, да би се обезбедило довољно сунчеве енергије. Ово је добра прилика за нас да усавршимо оно што смо учили на пракси на факултету, и добра је допуна буџета за студенте", каже Часлав Поледица, студент пољопривреде.

Високе температуре претходних дана, а било је и 16 степени, нису добре за воћке, које би требало да буду у периоду мировања.

"Активира се корен, крећу сокови. На неким биљкама, брескви, вишњи, шљиви, већ је дошло до пуцања пупољака, што не би био такав проблем да не постоји могућност од пролећног мраза", каже Владимир Чоловић.

Након орезивања треба урадити такозвано "плаво прскање", препаратима на бази бакра, да би се воће заштитило и да би могао да се очекује бољи род.

На огледном пољу Института Тамиш у Панчеву ради се на засадима јабука и брескви, на површини од два хектара. Најбоље је од стручњака потражити савет, иначе крошње неће имати адекватну форму, губи се запремина и спратност.

број коментара 0 Пошаљи коментар