У Краљеву, Неготину и Црној Трави највише нежења

Према подацима Одбора за село Српске академије наука и уметности, на сеоском подручју у Србији живи 250.000 неожењених мушкараца млађих од 50 година. Највише нежења је у околини Краљева, Неготина и Црне Траве. У Краљеву је скоро трећина мушкараца неожењена.

У протекле три деценије у селима на обрнцима планине Троглав у близини Краљева више од две стотине домова је угашено. Сеоске школе се затварају а млади одлазе. Извештаји Одбора за село САНУ и подаци Црквене општине за ово подручје се подударају.

„Имамо 127 сахрана у току године, а 56 крштења, у три парохије и 28 или 29 венчања”, истиче протојереј Љубинко Костић, старешина Црквене општине Матарушка бања.

Сваки трећи мушкарац у Краљеву је неожењен. У просеку има око 30 година и живи са родитељима.

Нежење у Краљеву тврде да у брачну заједницу не ступају из економских разлога и због тога што, посебно на сеоском подручју, нема девојака за удају. То није сасвим тачно, јер је према званичним подацима свака пета Краљевчанка неудата.

Чак и након вишегодишње везе, парови се тешко одлучују на венчање јер нису довољно спремни за заједнички живот и нека одрицања.

„Брак се склапа све касније”, каже Јасмина Савић, начелница Одељења статистике у Краљеву. „У 2017. години просечна старост мушкарца при склапању првог брака је 31 година а жена 28 година.”

Млади морају да промене однос према браку као институцији, сматра протојереј Љубинко:

„Основни задатак Цркве и, сматрамо, целога нашег друштва, заједнице у којој живимо, јесте да позивамо на обнављање живота, на рађање. Ако нас има онда ћемо имати право на будућност.”

У нашој култури брак је доминантан оквир за заснивање породице и рађање деце, односно, обнављање становништва.

Остали аутори: Никола Санадер, Зоран Сарић
број коментара 0 Пошаљи коментар