Читај ми!

Ледени дани у Србији, производња струје премашује потрошњу

Енергетска ситуација у Србији је стабилна а већ за викенд забележен је пораст потрошње струје два посто, а гаса чак 10 посто. Министарка енергетике каже да свака два сата добија извештаје и да је број оних који су без струје - испод хиљаду. И топлане појачавају грејање.

Екипе електродистрибуција брзо отклањају кварове и у складу са временским приликама појачавају режим рада у деловима где је потребно. Из ЕПС-а поручују да протеклих дана производња струје премашује потрошњу.

"Нема увоза струје, није га било ни у претходном периоду и надамо се да ће тако остати. Имамо више од 1,4 милиона тона угља на депонијама што нам даје сигурност да ако би дошло до неких непредвиђених ситуација можемо да наставимо да производимо електричну енергију", рекла је Дубравка Ђедовић, министарка рударства и енергетике.

Мањем притиску на електроенергетски систем доприноси и добро грејање из топлана.

"Готово да нема никаквих проблема, неки даљиски системи су прешли на 24-часовну испоруку топлотне енергије. Али оно што је у овом тренутку најважније да немамо проблем са испоруком основних енергната који се користе у производњи топлотне енергије", каже Дејан Стојановић, директор "Удружења топлана Србије".

Невреме ствара проблеме и у региону. Готово цела Република Српска данас је на непун сат остала у мраку. У том делу преносног система Босне и Херцеговине дошло је до делимичног колапса који је истовремено прузроковао: нагли пад напона и испад већине трафостница и главних далековода.

"То изазвало панику код грађана, не ради се ни о каквом терористичком акту, ни о каквој ситуацији која у будућности може чешће да се догађа, због повећања потрошње или нечег другог. Ово је једноставно низ мало вероватних догађаја и ланчане реакције. Десило се нешто што се изузетно ретко дешава", каже Цвјетко Жепинић, извршни директор за рад и одржавање у "Електропреносу БиХ".

Са леденим данима у читавој Европи расте потрошња и гаса и струје па се апелује на максимално штедњу енергије.