Читај ми!

Да ли је због глине, али најквалитетнији обојени цреп стиже из Лесковца

Индустрија грађевинског материјала "Младост" уложила је 30 милиона евра у нови производни погон са најсавременијом технологијом у Европи. Посао је добило 50 радника.

Без добре глине нема квалитетне цигле и црепа. О глини из лесковачког краја сведочи димњак подигнут руком мајстора Црнотраваца давне 1911. године. Ослушкујући захтеве савремене градње, ослоњена на традицију, фабрика "Младост" направила је технолошки искорак вредан 30 милиона евра.

"Задњих 10 година у Европи није саграђен погон оваквог типа, ово је једина фабрика у Србији која има овакву врсту технологије где је комплетно аутоматизован процес производње почев од пресовања, простора за сушење црепа, печење, паковање", каже Милош Терзић, директор ИГМ "Младост" Лесковац.

На најсавременијим тракама читава палета обојеног црепа. Модерна технологија тражи знање и обученост, а доноси безбедност радника. Педесет је нових.

"Све функционише како треба", каже Милош Савић, радник. 

Марко Мицановић, пословођа, наводи да је безбедност на високом нивоу, свуда је ограда коja онемогућава да дође до повредеa

На рубу пропасти, ова фабрика приватизована је пре готово двадесет година. Улагања непрекидна, тржиште све бројније.

Из Лесковца цреп одлази широм Балкана, Европске Уније, чак и до Азије.

"Лесковац је први добио по четврти пут БФЦ сертификат са процентом испуњености од 96,33 одсто доказ је да сви привредни субјекти како домаћи тако и страни шире своје капацитете", каже Горан Цветановић, градоначелник Лесковца.

Један од највећих произвођача грађевинског материјала послује у четири фабрике на југу земље.

База је Лесковац где се годишње произведе 55 милиона црепова.