На тржишту рада најтраженији лекари и сестре, али ако вам затреба мајстор чекање вам не гине

Од почетка кризе, наше тржиште рада било је дефицитарно. Недостајали су ај-ти стручњаци, продавци, занатлије, возачи за које је конкурс био стално отворен. Међутим, са коронавирусом дошао је и оправдан страх од губитка посла, а и промене на ранг лист тражених занимања. Истраживали смо каква је сада ситуација на тржишту рада.

У  Националну службу за запошљавање у првих шест месеци стигло је 30.000 захтева послодаваца којима су требали радници. То јесте мање него у истом периодом прошле године, али је истовремено више радника, тачније њих око 12.000 нашло посао.

"Још увек постоји стабилност на тржишту рада упркос овој ситуацији која влада у целом свету. Захваљујући мерама Владе ми нисмо имали ни појачан прилив незапослених лица из радног односа на нашу евиденцију, дакле и то се дешава у просеку као што је то било и претходних година. Верујем да ћемо такву стабилност одржати до краја године", каже Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање.

Не изненађује што је највећа потреба за лекарима и медицинским сестрама. Следе неговатељице и социјални радници.

За посао не би требало да брину ни машински и грађевински инжењери, бравари, заваривачи и радници грађевинске струке. То говори и искуство једног од највећих интернет огласника за посао где дневно поново има 3.500 активних огласа као и пре кризе.

"Оно што се овде проширило јесте да се трговина проширила на све сегменте, није била само трговина животних намирница. После тога, најтраженија је била администрација, ај-ти који некако није ни осетио у пуној снази епидемију и ванредно стање, али затим ту је машинство и електротехника, а са друге стране ту нам је област ниже квалификованих занимања", каже  Милош Турински из Инфостуда.

За раније тражене куваре и конобаре још увек нема добрих вести. Због пропале туристичке сезоне у земљама у региону, наши радници ове године нису тамо отишли. Потреба за том радном снагом у домаћим туристичким центрима је незнатна, јер су они иначе били спремни за дочек туриста.

"Пада интересовање за угоститељске курсеве. Људи се сада масовно одлучују и за курсеве као што су нега лица и тела, као што је курс за фризера, курс за шишање паса, као један од нових курсева које смо увели због тога што све више људи имају кућне љубимце. То је нешто што морамо да радимо сваки месец", каже Владимир Кљајић директор "Божидарац".

Уколико вам међутим затреба водоинсталатер, електричар, молер чекање не гине јер мајстора нема довољно, а упркос потребама тржишта нема интересовања за те преквалификације.

Према неким информацијама у земљу се вратило око 350 000 наших грађана који су услед кризе тамо остали без посла. Неки чекају да се ситуација смири и да се врате, али сматра се да је реално да део њих остане и овде потражи посао. А онда можда нећемо имати проблем када нам у кући затреба мајстор.