На свака два километра шест пумпи у Београду

Чак 200 бензинских пумпи ради у Београду. И урбанисти и Удружење нафтних компанија Србије слажу се да је то превише. Поред "протеривања" бензинских станица из центра Бeoграда, градске власти најављују и пооштравање услова за добијање локацијских дозвола.

У Србији има више од 1.500 бензинских станица, од тога у Београду, где се прода трећина укупне количине нафтних деривата, две стотине. У Удружењу нафтних компанија Србије кажу да је тако већ неколико година. Једне се отварају, друге затварају. У граду се дешава да на два километра буде и шест пумпи.

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић сматра да Србија и Београд имају превише станица у односу на промет који остварују.

"Већ неколико година влада тренд да велики ланци бензинских пумпи укрупњавају и преузимају мање станице пре него што граде нове", навди Мићовић.

Да би се добили локацијски услови и грађевинска дозвола за бензинску станицу, мора да се испуни чак 15 критеријума.

Пре свега реч је о локацији. Плановима детаљне и генералне регулације, које је Скупштина града усвојила пре скоро деценију, потенцијална локација треба да буде предвиђена за станицу за снабдевање горивом.

"Свесни смо превеликог броја пумпи у Београду, па је на неколико локација у центру града укинута могућност отварања пумпи, као на пример, на Топличином венцу", истиче главни градски урбаниста Марко Стојичић.

Број велепродаваца горива све мањи

Пре петнеастак година прижељкивали смо да у Србију дођу светски познати дистрибутери, не само због квалитетнијег горива, него и због конкуренције која утиче на цену.

"Јако је битно за тржиште, конкуренцију, цену колико имамо извора велепродаје, одакле продавци купују гориво", наглашава Мићовић.

Према његовим речима, број велепродаваца се озбиљно смањује, дизел нуди десетак велепродаваца, течни нафтни гас нешто више, а бензин свега три.

Градски урбаниста најављује да ће критеријуми за отварање пумпи бити пооштрени.

"Власти у Београду планирају да направе стратегију за чист ваздух и здравији начин живота и да се ова област додатно уреди. Желимо да пооштримо услове за добијање локацијске дозволе за изградњу бензинске пумпе", каже Марко Стојичић.

Сваке године је на београдским улицама око 11.500 возила више, за сада, укупно 650.000.

Према плану детаљне регулације, имамо довољно бензинских станица. Из града најављују да ће се тај број смањивати, нарочито, у централним деловима града.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 25. феб 2020, 23:36) - anonymous [нерегистровани]

Hehe

Da je manje pumpi,gorivo bi nam onda bilo jos skuplje.Zbog monopola,koje bi drzalale gazde .Zar nije bolja konkurencija

(субота, 22. феб 2020, 01:04) - Marko iz Direna [нерегистровани]

Beograd, Beograd, Beograd...

Da, da... Beograd ima benzinskih pumpi na svakih 2 kilometra i po 6... A na autoputu Miloš Veliki, na 120 kilometara nema niti jedne benzinske stanice... Je li ovo normalno ?

(петак, 21. феб 2020, 23:11) - Radojlo [нерегистровани]

Pitam se?

Pitam se,sta ce gladnom narodu ovoliko benziskih pumpi,u Beogradu i Srbiji?

(петак, 21. феб 2020, 22:48) - Fortyfiver [нерегистровани]

Blok 45

Pre godinu-dve su bili protesti u bloku 45 zbog tada još neizgradjene pumpe, koja je ujedno peta, a mozda i šesta u ulici Jurija Gagarina. Pumpa je izgradjena bez obzira na negodovanje meštana.

(петак, 21. феб 2020, 22:37) - anonymous [нерегистровани]

Monopol

Svaka cast na komentaru Monopol

(петак, 21. феб 2020, 22:24) - anonymous [нерегистровани]

Nista novo

Najvece akcize u Evropi na naftne derivate su u Srbiji.Smanjite vise te akcize da ljudi mogu normalno da se voze.Umesto da stimulisete sto vise potrosnju metana i TNG drzava niti stimulise novcem ugradnju u vozila,niti smanjuje akcize.Pa kako Vas nije sramota svi gradjani idu u BiH ili S.Makedoniju i tamo ostavljaju devize.Naravno da drzava nece da se idrekne nenormalnog haraca.Pa da nemaju PDV ,akcizu na gorivo i putarine ova drzava bi stala.Sramota sta radite svojim gradjanima.Najmanje plate,najskuplja hrana,gorivo,drzavni nameti u administraciji...Posle se pitate sto bezi i staro i mlado.

(петак, 21. феб 2020, 21:51) - Helleri [нерегистровани]

Monopol

Ako je neko monopolista onda je to država. Smanjite akcize malo. Nećemo se mi voziti više zbog toga nego će nam novac ostati da kvalitetnije živimo i priuštimo sebi malo kulture, pa da posle nekog pozorišta odemo negde na ručak, pa će se time i ugostiteljstvo razvijati i plaćati više porez. Ali najslađe je preko akciza. Čista lova čist harač. Tako je to kada je država jedan veliki neradnik pa se otima od naroda. Baš ste lepo naučili od turaka.