Потписано писмо о намерама о обнови авио-линије између Београда и Приштине

Делегација Министарства привреде потписала је у Берлину Писмо о намерама са компанијом "Луфтханза" о обнови авио-линије између Београда и Приштине.

Како се наводи у саопштењу обнова авио-линије између Београда и Приштине олакшала би путовање и комуникацију грађанима свих националности и учинила Приштину ближом Београду и обрнуто.

"Потписивањем писма о намерама је након две деценије учињен први симболички корак ка поновном успостављању ваздушног саобраћаја између главног града Србије и највећег града јужне српске покрајине Косово и Метохија", саопштило је Министарство привреде.

Додају да би та линија значила и хиљаде нових путника на аеродрому у Београду, нове кориснике услуга наше националне авио-компаније, а нове могућности отвориле би се и за пословну заједницу која би на овај начин била боље повезана, и са далеко ефикаснијим могућностима за промет робе.

"Потписивањем овог, искључиво комерцијалног, Писма о намерама Србија показује јасну опредељеност за поспешивање слободе протока робе, људи и капитала и противљење вештачки наметнутим баријерама и ограничењима", саопштило је Министарство привреде.

Додају да ће Србија о намери да се обнови авио-линија између Београда и Приштине званично обавестити УНМИК и Кфор, који је у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и Војно-техничким споразумом из Куманова задужен за контролу и координацију у ваздушном простору изнад наше јужне покрајине.

"Да би дошло до реализације овог Писма о намерама биће потребно да се у том смислу у наредном периоду са Кфором постигну одговарајући технички споразуми који се односе на уобичајене процедуре за одвијање авио-саобраћаја, у складу са важећим домаћим прописима и Резолуцијом 1244", саопштило је Министарство привреде.

Оцењују да је неопходно да се Приштина врати за преговарачки сто. 

"Да би лет између Београда и Приштине заиста заживео, неопходно је да Влада Привремених институција самоуправе у Приштини без одлагања укине антицивилизацијске таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине, да почне да спроводи бројне преузете обавезе и да се врати за сто у дијалогу под покровитељством Европске уније", закључује се у саопштењу.

број коментара 0 Пошаљи коментар