Читај ми!

Рат у Украјини – "сухоји" напред, тенкови стој

Јуришни авиони Су-25 и хеликоптери Ми-17 расклопљени су на, за сада, непознатој локацији у источној Европи и испоручени украјинским оружаним снагама. Укупно, власти у Кијеву ће добити 14 "сухоја" и најмање шест хеликоптера. Ваздушне снаге Украјине добиле појачања истовремено са контроверзама око испоруке тенкова произведених на Западу. Израел "стопирао" пошиљку немачких противтенковских пројектила.

Дипломатском гимнастиком и уз помоћ алата, неколико држава бившег Варшавског пакта спремило је нови пакет војне помоћи Украјини, који укључује 14 јуришних "сухоја" и најмање шест хеликоптера, тврде украјински и западни извори.

За сада, ипак, није откривено из којих држава потичу ови авиони, јер су Украјинци ову донацију приписали "источноевропским партнерима". Авиони и хеликоптери су расклопљени и на путу су ка Украјини, јавља амерички Форин аферс.

Испорука "сухоја" уследила је свега неколико дана пошто се појавила незванична информација да је Пољска спремна да уступи један од својих аеродрома на којем би око 70 "мигова 29" и Су-25 били расклопљени и затим пребачени у Украјину.

Теоретски, ради се о 30 летелица из састава бугарског ратног ваздухопловства, те укупно 40 пољских и словачких "мигова".

Такође није познато ни где су авиони и хеликоптери демонтирани, али војни аналитичари сматрају да је аеродром Жешов–Јасјонка једина локација на којој се то могло догодити.

До средине маја, на аеродром који се налази само 80 километара од украјинске границе и 100 километара од Јаворова, најближе базе оружаних снага Украјине, слетело је више од 550, махом америчких, транспортних авиона.

Тим авионима, према статистици коју је објавило америчко ратно ваздухопловство, допремљено је 90 хаубица калибра 155 милиметара, око 8.500 комада стрељачког наоружања, 50 милиона комада муниције, више од 180.000 граната, безмало 10.000 противтенковских пројектила и 15.000 тона разне војне опреме.

Иако није познато које су државе донирале "сухоје", све очи упрте су у Пољску и Словачку, које су и раније изразиле спремност да преостале авионе овог типа уступе Украјини.

Помиње се и Бугарска, чијих је осам од укупно 14 јуришних "сухоја", после силних бирократских и свакаквих других перипетија, до фебруара прошле године модернизовано у Белорусији.

На тај начин, животни век бугарских летелица продужен је за још 800 сати лета, а на авионе је уграђена напредна навигациона и комуникациона опрема, "хед ап" дисплеј, те уређаји који омогућавају употребу новог наоружања. Модернизовани су авиони серијских бројева "240", "246", "249", "252", "253" и "254", као и двоседи "002" и "095".

Бугарски извори пак тврде да летелице из ове земље нису "одлетеле" пут Украјине, јер је премијер Кирил Петков у неколико наврата упозорио да Софија није у позицију да пружа војну помоћ Кијеву пре него што парламент не донесе одговарајућу одлуку.

Пољска је, још раније, уступила Кијеву све преостале резервне делове за "мигове 29", док читав низ извора наводи да је Украјинцима, том приликом, допремљено и неколико читавих летелица, које су, као и сада "сухоји", претходно расклопљене.

Тенкови на чекању, Израел не жели да се меша

Допремање "сухоја" временски се подударило са прилично контроверзним тврдњама из Берлина, чији званичници тврде да унутар НАТО-а постоји "неформални" договор да се Украјини не испоручују тенкови западне производње, јер би то Русија могла да дочека као провокацију.

Како јавља Дојче веле, све чланице НАТО-а се придржавају тог наводног договора.

Једина земља чланица НАТО савеза која је до сада Украјинцима испоручила тенкове је Пољска, чијих је 236 мање или више модернизованих Т-72 договором од пре месец дана, већ увелико на располагању украјинској војсци.

Компликованим договором, који је тада формулисан, Кијев је требало да добије и компанија "Рајнметал" је била спремна да испоручи 88 старијих модела тенка "леопард 1", те десетак "гепарда", противавионског оружја насталог на основу првог модела тенка "леопард".

"Гепарди" су наоружани паром топова "ерликон" калибра 35 милиметара и противавионским ракетама "стингер". Од шезедестих година прошлог века, када су настали, "гепарди" су у неколико наврата модернизовани. Из наоружања Бундесвера повучени су 2010. године.

Немачка је, од почетка рата у Украјини, на фронт послала око 9.000 противтенковских и противавионских пројектила, 16 милиона комада муниције и око 2.000 мина, од којих су неке пале у руке руским снагама код Харкова.

Намеру Берлина да Украјинцима испоручи и противтенковске пројектиле "спајк", пошто је Израел одбио амерички захтев да се те ракете из Немачке пребаце влади у Кијеву.

"Спајк" се у Немачкој производи по лиценци, а медији у Тел Авиву наводе да је испорука стопирана јер Израел не жели да се меша у овај сукоб.