Билчик: Бојкот није политика којом се може променити земља

Владајућа партија добила је огроман мандат на изборима, али уједно и огромну одговорност да настави реформе и међупартијски дијалог у којем ће и даље учествовати Европски парламент, изјавио је известилац за Србију у Европском парламенту Владимир Билчик.

Владимир Билчик је рекао да жали због бојкота избора дела опозиционих странка, оцењујући да је то допринело најнижој  излазности бирача у новијој историји и смањеној заступљености политичких опција у Народној скупштини.

Известилац за Србију честитао је победницима на изборима и поздравио успешну и "здравствено безбедну организацију гласања у условима пандемије".

"Резултај избора је јасан. Без обзира на дилеме која можемо имати у вези са изборнм процесом, он даје снажан мандат владајућој партији, али то значи и огромну одговорност за спровођење реформи које воде ка чланству ЕУ и даљи ангажман у међупартијском дијалогу у којем ћемо се бавити недавном кампањом и видети како можемо даље да поправимо услове политичке утакмице", поручио је Билчик.

Известилац Европског парламент изјавио је да је "велика штета" што опозиција није учестовала на изборима и да бојкот није политика којом се може променити земља.

"Да је опозиција учестовала у изборима Народна скупштина би изгледала другачије. Опозициони посланици би доприносили променама и поправљању квалитета српске демократије, радећи у институцијама активно у корист ЕУ чланства. Жалим што то нисмо успели да то постигнемо у оквиру дијалога".

Словачки европосланик одбацио је став посланика Социјалиста и социјалдемократа у Европском парламенту да се избори у Србији били "ругање демократији" и да треба обуставити отварање новихпреговарачких поглавља док се ситуација не промени.

Билчик је оценио да је "Србија демократија, иако има бројне обасти које треба да поправи", подсећајући да је и закључак ОЕБС-а да је Србија је одржала демократске изборе, али да су услови за равноправну политичку утакмицу ограничени, "што мора да се промени".

"Сигуран сам да се ниједна земља чланица неће сложити да се затворе преговарчка поглавља пре него што се реформе заврше, али мислим да преговори треба да се воде у свим поглављима јер само тако кроз преговоре можемо имати утицаја на промене, укључујући и квалитет демократије", закључио је Билчик.