Напето у источном Медитерану, оштро упозорење Ердогана

Тензије између Грчке и Турске достигле су ниво усијања у четвртак, пошто је ескадра ратних бродова која прати истраживачки брод "Оруч Рејес" у неколико наврата упловљавала и испловљавала из грчких територијалних вода, уз истовремене маневре грчке и француске морнарице. Непотврђене информације о "блиском сусрету" фрегата под заставама Турске и Грчке. Оштра изјава турског председника.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган оштро је упозорио да ће жестоко платити свако ко нападне истраживачки брод "Оруч Рејес", не објашњавајући, међутим, коме су те речи директно упућене.

"Упозорили смо их да ће жестоко платити ако нападну 'Оруч Рејес' у источном Медитерану и данас су добили први одговор", рекао је Ердоган.

Упозорење турског председника уследило је после низа спекулација о могућем "блиском сусрету" турске и грчке фрегате. Судар два брода није потврђен, али су грчке оружане снаге већ неколико дана у стању повишене борбене готовости, пре свега због активности флотиле која прати турски истраживачки брод, пише Та неа.

Грчки извори јављају да је турска флотила последњи пут повредила грчке територијалне воде нешто после поднева. Турске бродове прате две фрегате грчке ратне морнарице.

Турска страна тврди да брод изводи серију сеизмичких истраживања у подморју, али грчки стручњаци сматрају да је то мало вероватно, због малог растојања на којем се налазе бродови из пратње.

Истовремено са овим тензијама, француска и грчка флота почеле су заједничке маневре. Француска је у Грчку упутила фрегату и два авиона "рафал".

У Атини је у току хитан састанак највиших званичника ове државе посвећен развоју догађаја у односима са Турском, јавља грчки Си-Ен-Ен.

Претходно, грчки премијер Киријакос Мицотакис је о овом проблему разговарао и са немачком канцеларком Ангелом Меркел.