Извештај Стејт департмента: Русија се мешала у изборе у БиХ

У извештају америчког Стејт департмента о руском систему дезинформирања и пропаганде, између осталог, тврди се да се Русија мешала у изборе у Босни и Херцеговини.

Извештај назван "Носиоци руског дезинформисања и пропагандни екосистем" је објављен током овог месеца, пренео је портал Кликс.

Садржи више од 70 страница, а између осталог третира утицај Русије на Босну и Херцеговину.

Стејт департмент је указао на организацију "Катехон" чије је седиште у Москви.

Назвали су је "квази тинк-тенк" организацијом за коју тврде да, како су навели, антизападњачки делује објављујући садржај на пет језика.

Као некога ко спонзорише рад ове организације истакли су и Константина Малофејева кога су Сједињене Америчке Државе већ санкционисале.

Американци су истакли да "Катехон" делује у целој Европи те да себе представља као некога ко пружа независне аналитичке податке.

За Малофејева тврде да се мешао у изборе у Босни и Херцеговини.

"Према медијским извјештајима Малофејев је наводно био умијешан у анексији Крима, подржава сепаратистичке снаге у Донбасу, мијешао се у изборе у Босни и Херцеговни те је имао учешће у аквизицији медија у Грчкој, Бугарској и Србији. Наведене циљеве Катехон промовира дезинформацијама и пропагандом", закључили су у Стејт департменту, преноси Кликс.