Горажде, "живим зидом" бранили обале Дрине

Становници горажданског насеља Лука поново су протестовали против градње бетонског зида у склопу пројекта обалоутврде или "зида плача", како су га назвали због његове висине од два метра која потпуно заклања поглед и прилаз Дрини у том делу града.

Грађани су се окупили правећи "живи зид" на самој обали Дрине између два моста где је такође планиран наставак градње обалоутврде.

Придружили су им се и други грађани, а сви скупа су на симболичан начин поручили да ће по сваку цену спречити наставак овакве градње, али и да су обесправљени и да њихове захтеве ни молбе нико не чује, преноси Кликс.

Револт грађана изазвала је и недавна седница Градског већа те игноранстки однос већника коју су у два наврата расправљали о овој теми, али нису уважили њихове захтеве иако су, током расправа, и сами указивали да у целом пројекту нешто не штима. Нити ће бити обуставе градње нити референдума који су заговарали поједини већници.

Са данашњих простеста поручили су да у време каналисања и зазиђивања Дрине, Подрињцима једино нико не брани да трпе.

Раније су покренули петицију којом се од надлежних тражи да хитно обуставе градњу и нађу другачија решења од градње високих зидова на обали. Ту петицију потписало је више од 550 грађана.

Радови на обалоутврди изводе се у оквиру пројекта вриједног 10,5 милиона КМ који финансира Светска банка.