Ако планирате летовање у Хрватској, ове информације треба да знате

Хрватска удруга туризма изнела је план отварања туристичких објекта и препоруке за долазак туриста у Хрватску, преноси хрватски портал Индекс.

Недавно је и хрватски министaр изнео план отварања летње туристичке сезоне, који предвиђа да ће до краја маја путовања бити олакшана за Словенију, Аустрију, Мађарску, Чешку и Словачку, током јуна за Немачку, Пољску, а потом и за земље које имају сличну епидемиолошку ситуацију.

Хрватскa удругa туризма истиче да хотели, кампови и летовалишта примењују највише стандарде сигурности боравка гостију и да хрватски хотелијери и туристички радници спремни дочекују отварање сезоне.

План отварања туристичких објекта предвиђа да ће се до краја маја отворити кампови у Истри, Кварнеру и Далмацији, као и неки хотели, а током јуна се очекује потпуно отварање већине хотела и свих осталих туристичких услуга.

Хрватске границе отворене су за долазак туриста. Приликом уласка, туристи морају имати потврду резервације смештаја, а на граници добијају упутства за сигуран боравак у земљи.

У изради туристичка апликација 

У изради је и туристичка апликација, којом ће гости унапред моћи да најаве свој долазак и која ће омогућити бржи прелазак границе.

Директор Хрватске удруге туризма, Вељко Остојић задовољан је припремама за отварање летње сезоне, а први гости су већ стигли.

"Хрватска има сјајну епидемиолошку ситуацију, а за већину гостију с кључних тржишта је доступна као ауто-дестинација. Хрватски туристички сектор је стандарде сигурности прилагодио националним и међународним препорукама, те госте дочекујемо спремни", истакао је Остојић.

За држављане земаља Европске уније не постоји обавеза самоизолације. На уласку у Републику Хрватску на граници туристи добијају информативни летак са препорукама и Хрватског завода за јавно здравство.

Све информације о могућностима уласка у Хрватску могу се добити и мејлом - адреса: uzg.covid@mup.hr.