Албанија, смрт последње краљице комунизма

Неџмије Хоџа, удовица некадашњег албанског диктатора Енвера Хоџе, преминула је у Тирани у 99. години, саопштила је њена породица. После пада Хоџиног режима, завршила је у затвору. Четири хиљаде жртава за 50 година није много, рекла је у једном од ретких интервјуа.

Жена које су се Албанци деценијама плашили, Неџмије Хоџа, рођена је 1921. године у Битољу, а за тадашњег албанског лидера удала се 1945. године. Имали су троје деце.

Током рата била је учитељица и један од оснивача коминистичке омладине у Албанији.

Неџмије Хоџа је, такође, била члан Централног комитета албанске комунистичке партије, председница Антифашистичког фронта жена Албаније и шефица Директората за пропаганду.

Била је албански владар из сенке и некадашњи дисиденти тврде да је крива за прогон политичких ривала њеног супруга.

У јануару 1992. године осуђена је на девет година затвора због злоупотреба партијских фондова. Касније, казна је преиначена на 11 година робије.

Иза решетака је провела укупно пет година, од чега две године у самици.

Често су је поредили са Еленом Чаушеску и после пада режима Енвера Хоџе није показивала претерано кајање због жртава тајне полиције.

"Четири хиљаде за 50 године и није много", рекла је у интервјуу који је Њујорк тајмс објавио 1997. године.

Око 5.000 политичких затвореника убијено је током година страховладе Енвера Хоџе, а породице и даље трагају за телима око 6.000 људи који су у том периоду једноставно нестали.

Укупно, рачуна се да је у казаматима албанске тајне полиције завршило око 25.000 људи.

После смрти Енвера Хоџе, 1985. године, снажно је подржала избор Рамиза Алије за новог председника Албаније, али се касније покајала због избора сматрајући да је наследник њеног супруга био кукавица.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 27. феб 2020, 13:31) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Isto i kod nas

Nije samo Tito i Jovanka, bez kazne, Svet ocekuje da i Nixon posle smrti da bude kaznjen za 2,5 milione Vietnamaca koje ubio, ili Klinton ko zna za koliko hiljada Jugoslovena, ili za Bucha za 600 hiljada Iracana ...Cekamo kazne….Pero

(четвртак, 27. феб 2020, 10:51) - Ljubiša iz inostranstva [нерегистровани]

Albanija

A niko ne pominje koliko je Albanaca pobeglo na moje Kosovo?Pa ih danas ima dva miliona na toj Svetoj Zemlji, zahvaljujući Hodzi i negovom planu tako prave danas veliku Albaniju, normalno za vreme Titovog komunizma, zato sam i ja pobego u inostranstvo gde zivim već četrdeset i devet Godina, Drzavi sam se oduzio Vojsku sam sluzijo.Živela Srbija u celosti, svima čitaocima zelim svako dobro.

(четвртак, 27. феб 2020, 10:34) - Momo [нерегистровани]

VLast je najveca slast.

SVI diktatori, ubice svog naroda, zavrse tragicno.Od nekih  se i potomstvo ugasi.Postavlja SE pitanje I'ma li zaista PRAVDE I DEMOKRATIJE.

(четвртак, 27. феб 2020, 09:05) - anonymous [нерегистровани]

Комунизам

Можда и најгори изданак времена комунизма у свету (Северна Кореја је додуше добра конкуренција). Редак случај да земља одлучи да се херметички изолује од остатка света и изгради највећи број бункера за одбрану игде у свету, уз темељно малтретирање популације. Албанији ће требати деценије да се опорави од тог ужаса.

(четвртак, 27. феб 2020, 07:47) - anonymous [нерегистровани]

Isto i kod nas

Nisu ni Tito ni Jovanka odgovarali za zločine komunistističkog režima roditelji su mi pričali kako su bili samoživi dok je narod morao da ćuti nisi smeo reč da kažeš odmah te pošalju u gulag, tj na Goli Otok i posle svega i on i Jovanka umrli u dubokoj starosti bez kazne sramota. Hvala Bogu sto sam rodjen u doba povratka nacije sebi i renesansi nacionalnih ideja i vremenu kada su nas profesori učili o jugoslovenskom komunizmu i zlu te drzave i sistema danas ipak zivimo realno i u demokratiji. To nema cenu ono je bila laz, bajka koju danas plaćamo.

(среда, 26. феб 2020, 17:49) - anonymous [нерегистровани]

Πολιτική

Од владавине Хоџаја, Албанија ће још дуго да се опоравља. То је био саможиви и безбожни режим, који је владао насиљем.