Жестоке реакције на паљење лутке истополног пара у Имотском

Паљења лутке истополног пара с усвојеним дететом у наручју на карневалу у Имотском изазвао је жестоке реакције у Хрватској. Влада Хрватске осудила је паљење као и председник Зоран Милановић.

Председник Републике Хрватске Зоран Милановић у објави на Фејсбуку написао је како симболично паљење истосполних партнера с удомљеним дететом у Имотском под кринком карневалских свечаности представља "жалостан, нехуман и неприхватљив чин".

"Организатори који су уприличили тај срамотан догађај, позивајући се при томе на традицију, заслужују најоштрију осуду јавности јер мржња према друкчијима, нетолеранција и нехуманост нису и неће бити хрватска традиција. Тражим њихову јавну исприку и реакцију надлежних институција, поготово што су догађај гледала бројна дјеца и тако свједочила ширењу мржње и потицању насиља", поручио је Милановић. 

Влада Хрватскес осудила спаљивање "крње" у Имотском у лику лутака које представљају истополни пар с дететом, поручивши да није карневалски дух и сатира кад се "суди" представницима мањина у хрватском друштву, нити је то традиционално и забавно, нити у духу хрватских и европских вредности.

"Традиционално спаљивање карневалске 'крње' обично се састојало у својеврсној духовитој и подругљивој критици разним догађањима у хрватском друштву. Такав карневалски дух може остати у оквирима сатире кад се 'суди' онима који су на позицији власти, попут предсједника државе, предсједника Владе или градоначелника и других политичара, а нипошто не онима који су представници различитих мањина у хрватском друштву. То није традиционално, ни забавно, нити је у духу хрватских и еуропских вриједности. Стога тај чин осуђујемо", поручују из владе.

Реаговала је је и правобранитељица за равноправност полова Вишња Љубичић, тврдивши да тај чин рефлектује ставове неприхваћања, нетолеранције и мржње, преноси Хина.

Саборски посланик СДП-а Арсен Баук поднео је казнену пријаву због паљења лутака у Имотском, јер тај чин сматра јавним позивом на насиље и мржњу због полне оријентације.

Баук јучерашњи догађај не сматра сатиром те подсећа да је приликом спаљивања лутака била и слика страначког му и саборског колеге Ненада Стазића - у чему не види проблем јер је он "дио власти". 

Организатор покладних догађања у Имотском је друштво "Бакове свечаности", а њен председник Миливој Ђука о спорном је спаљивању рекао: "Остали смо конзервативни, држимо се традиције. Дај дите матери, како би се рекло. Мислимо да је то исправно". 

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 25. феб 2020, 09:44) - anonymous [нерегистровани]

Što promašeniji povod

To žešća reakcija.
Ali to je europski trend.