Ђукановић: Вишеструки удари на Црну Гору због Закона о слободи вероисповести

Због закона о слободи вероисповијести Црна Гора се суочава са вишеструким ударима, изнутра и извана, кроз отворену спрегу цркве с националистичким вансистемским деловањем, усмереним на урушавање правног поретка и негирање грађанског и мултиетничког карактера црногорске државе, рекао је председник Црне Горе Мило Ђукановић у Женеви.

У обраћању на 43. сесији Савета за људска права која се одржава у Палати нација Мило Ђукановић је указао на ситуацију у Црној Гори након усвајања Закона о слободи вероисповести.

Навео је да се тим законом на либералан начин, у складу са најсавременијим легислативним стандардима, учвршћује слобода вероисповести, уређује правни положај верских заједница и гарантује уставни принцип одвојености цркве од државе.

Поновио је да је поступак израде закона трајао пет година, уз инклузиван дијалог са свим заинтересованим странама, укључујући све верске заједнице у земљи и релевантне међународне организације, у првом реду Венецијанску комисију, чије су препоруке у потпуности прихваћене.

Додао је да је овим законом замењен онај из 1977. године из периода комунистичке Југославије.

"Међутим, већ у припреми, а посебно након његовог усвајања, Црна Гора се суочила са оптужбама од стране само једне вјерске заједнице, и са бруталном медијском кампањом доминантно из ближег окружења, с вјештим манипулацијама и покушајима да се држава оптужи да намјерава да отима црквену имовину и мијења њихову вишевјековну намјену. Уз то, у међународним форумима, укључујући и овај дом, могле су се чути оптужбе да Црна Гора спроводи политику дискриминације и крши вјерске слободе", рекао је председник Црне Горе.

Истиче да је усвајањем овог закона Црна Гора потврдила да је грађанска држава, мултиетничка демократија и друштво које жели да кроз реформе и модернизацију буде саставни дио савремене европске цивилизације.

"Због тога се суочавамо са вишеструким ударима, изнутра и извана, кроз отворену спрегу цркве с националистичким вансистемским дјеловањем, усмјереним на урушавање правног поретка и негирање грађанског и мултиетничког карактера црногорске државе, што би у крајњем значило повратак на средњовјековни систем у којем је црква била изнад државе и грађана", рекао је Ђукановић.

Стабилност земље није угрожена 

Истакао је и да стабилност земље није угрожена.

"Црна Гора ће, као и 2006, када је демократским референдумом, што није баш уобичајено на Балкану, обновила државу, и ово унутрашње питање ријешити на миран начин, и тако одбранити концепт у којем сви грађани, и све вјерске заједнице, имају иста права и равноправан положај", поручио је председник Црне Горе.

Указао је да је "опасно пренебрегавати реалност, играти се осећањима верника и бити објекат или оруђе у реализацији опасних великодржавних пројеката, што би све заједно требало да нас забрињава".

Поручио је да Црна Гора остаје опредељена да даље изграђује свој кредибилитет поштовалаца и заштитника људских права.

"Верујем да ћемо тиме на најбољи начин задобити ваше поверење и подршку за кандидатуру за чланство у Савету за период 2022–2024", закључио је председник Црне Горе.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. феб 2020, 15:48) - Воронцов [нерегистровани]

Зна се ко је то све изазвао

Наравно власт Црне Горе која крши основна људска права, право на веру и право на имовину. Нема ту никакве умешаности ни спољног фактора ни политике. Све је то због кршења људских права.

(понедељак, 24. феб 2020, 14:40) - anonymous [нерегистровани]

Čitam naplatili kaznu za isticanje zastave Srbije u CG

Pitam Mila kao to da nije naplaćena ni jedna kazna za isticanja albanske zastave? Sledeći put neka istaknu na istom mestu i srpsku i albansku zastavu da vidimo šta će onda i koga i kako kažnjavati!

(понедељак, 24. феб 2020, 14:23) - anonymous [нерегистровани]

Koji je ovo licemer ljudi moji

Kako mu je neko lepo srocio tekst, reklo bi se da ga je pisao uman covek. Papir trpi sve, pa i ovakve lazi, a ako zelimo da pricamo istinu, vazno je napomenuti da su izbori o samostalnosti Crne Gore bili sve, samo ne demokratski izbori, buduci da je desetine hiljada glasova Albanaca opredelilo ishod tih izbora, suprotno volji gradjana Crne Gore. Drugo, kada covek koji vlada 30, slovima trideset godina u jednoj zemlji, pogotovo evropskoj i prica o demokratiji, to je vrh cinizma. Sto se tice crkve, njena imovina ne moze biti vlasistvo nijedne drzave, pa ni Crne Gore zato sto je Srpska Pravoslavna Crkva i njene eparhije u Crnoj Gori starije od same drzave Crne Gore. Gledace stranci Djukanovicu jos malo kroz prste, kao nacin za disciplinovanje Srbije, ali ne zadugo, a onda ce ga taj isti zapad pustiti niz vodu kao sve svoje poslusnike.

(понедељак, 24. феб 2020, 14:16) - anonymous [нерегистровани]

Demokratski referendum?

Je li to on govori o onem referendumu na kojem su objavili pobedu pre nego što su izbrojani glasovi? Toliok o demokratskom referendumu.

(понедељак, 24. феб 2020, 12:49) - Mile [нерегистровани]

Istina

Kao sto rekoh pre par dana u komentaru , ono sto Milu smeta jesu Srbi u C. Gori .
Ideja je bila da se kroz oduzimanje crkvene imovine tihim djelovanjem proteraju Srbi a da se crkveno i manastirsko zemljište oduzme i pretvori u gradjevinsko , ne bi li isti taj Milo strpao još koju milijardu € u svoje džepove .

(понедељак, 24. феб 2020, 12:42) - anonymous [нерегистровани]

Demokratski referendum

Ako Bog da opet ce biti demokratski referendum kada ti odes sa vlasti vrlo brzo.... Zivi bili pa vidjeli

(понедељак, 24. феб 2020, 12:31) - anonymous [нерегистровани]

Clanstvo EU 2022 - 2024?

O cemu ti sanjas?
Jos se nije desilo da je jedna diktatorska drzava mogla da udje u EU.
Tek kad Monte Negro nema vise diktaturu, tek onda mozete da pocnete prvo pristupu za kandidaturu.
A valjda znas da samo to traje nekih 6 do 8 godina.
Al te vuku za nos! Probudi se!
Dokle ce narod da naseda na tvojim izmisljotinama?

(понедељак, 24. феб 2020, 12:22) - anonymous [нерегистровани]

Cuujjjj demokrate......blago nama

......samo sto si taj govor odavno trebao u nekom zatvoru odrzati........zbog kriminala.....A narod nije glup ni jadan iako jeosiromasen zahvaljujuci tebi

(понедељак, 24. феб 2020, 12:18) - anonymous [нерегистровани]

A zasto samo jedna verska zajednica?

Naravno da se samo jedna verska zajednica odupire tom podmuklom zakonu.
Jer u toj drzavi ,gde 90% naroda pripadaju toj verskoj zajednici nije ni malo svejedno, da se vrsi otimacina od strane drzave u korist drugih verskih zajednica.

(понедељак, 24. феб 2020, 12:06) - anonymous [нерегистровани]

Povuci se

Samo ti daj ostavku pa nece vise biti udara niti iznutra niti izvana;-()