Линта: Сарајево брише трагове постојања Срба у том граду

Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оптужио је власти Кантона Сарајево да хоће да избришу све трагове постојања Срба у том граду, тиме што намеравају да ископају посмртне остатке око 13.000 давно умрлих Срба и пренесу их у костурницу за спаљивање.

У саопштењу за јавност, Миодраг Линта подсећа да власти у Сарајеву као разлог наводе чињеницу да се гробно место или гробница могу прекопати десет година после сахране у случају да се за њих не плаћа новчана накнада или се не одржавају.

"Не сме се заборавити чињеница да је из Сарајева током и после рата протерано више од 150.000 Срба који живе у (Републици) Српској, Србији и широм света и многи од њих не знају за ову намеру. Такође, многи протерани Срби не могу да иду редовно на гробове својих најближих, а власт нема разумевања због трагичних догађаја који су се десили Србима у Сарајеву деведесетих година прошлог века", указао је Линта.

Истакао да је апсолутно очигледно да власт у Сарајеву хоће да "цементира етничко чишћење српског народа и на тај начин затре све трагове његовог вишевековног постојања".

"После протеривања и убијања Срба, уништавања и отимања српске имовине, на ред је дошло и уништавање српских гробова. Сасвим је јасно да је крајњи циљ најављеног уништавања српских гробова да се докаже и пошаље шовинистичка порука како Срби никада нису ни живели у Сарајеву", наглашава Линта.

Према његовим речима, циљ је додатно промовисање "најбезочније измишљотине да су Срби извршили агресију на Босну и Херцеговину и да су чинили масовне злочине и геноцид над Бошњацима".

Линта је позвао Министарство спољних послова Србије да упути протест надлежнима у Сарајеву и затражи "да одустану од скандалозне и антицивилизацијске намере уклањања посмртних остатака Срба".

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. феб 2020, 14:30) - anonymous [нерегистровани]

lepa sela...

pokusavam al ne ide moj profesore.

(понедељак, 24. феб 2020, 14:28) - anonymous [нерегистровани]

re: Zakon o grobljima

A kako znas kakav je zakon u BiH tj. kantonu Sarajevo ako radis u HR? Mislim da je tema mnogo osjetljivija i vrlo je indikativno da je ovdje rijec o tolikim posmrtnim ostatcima i to iskljucivo Srba. Vjerovatno sve rade ''stihijski'' bez da su trazili potomke preminulih, bez da su ih obavijestili. Da li na taj nacin rade i sa pripadnicima ostalih naroda, veliko je pitanje?

(понедељак, 24. феб 2020, 14:03) - anonymous [нерегистровани]

Za ovog što se predstavlja da je iz Švedske

Ja živim u Göteborgu od 1992 godine i dobro mi je poznat švedski zakon. Hajdе ne plati odnosno, ne produži grobno mjesto za umrlog, pa ćeš vidjeti da će vaditi ili ne. Nemojte nagađati, pravila su jasna i ona važe za sve, pa tako i za one u Sarajevu i tu ništa nije čudno nit neobično.

(понедељак, 24. феб 2020, 10:36) - anonymous [нерегистровани]

Iskoristiti

za prezentaciju svetskoj javnosti ovaj anticivilizacijski cin koji oslikava najveci stepen mrznje koji Bosnjaci gaje prema bilo zivim bilo mrtvim Srbima i da je nemoguc zajednicki zivot Srba i Bosnjaka. Ovde u Malmöu postoji groblje u strogom centru grada vec vise od 200 godina koje se i danas upotrebljava za one koji se kremiraju. Nikome ne pada na pamet da iskopava posmrtne ostatke i narusava vecni mir, sto je odraz civilizacijskog odnosa i postovanja.

(понедељак, 24. феб 2020, 09:34) - anonymous [нерегистровани]

Zakon o grobljima

Zakon je jednak za sve bez obzira na naciju i vjeru - plaćaj održavanje groblja ili gubiš grobno mjesto. Spaljeni ostaci neplatiša se uredno odlažu u urne i evidentiraju, tako da nema govora o nekakvom brisanju.
Na jedno grobno mjesto 80 x 200 cm stane 40 urni fi 20 cm.
Pošto radim u upravi groblja u Hrvatskoj, ova problematika mi je bliska.

(понедељак, 24. феб 2020, 09:09) - anonymous Lala [нерегистровани]

To je to

Ni mrtvima ne daju mira .