"Пребројавање" вуковарских Срба у Сабору, посланици СДСС-а напустили седницу

Посланици Самосталне демократске српске странке напустили су седницу Хрватског сабора након жестоке полемике и тешких речи у расправи о Предлогу закона о попису становништва, који је у Хрватској планиран за пролеће наредне године.

Председник парламента Гордан Јандроковић рекао је да је гласање о Предлогу закона о попису становништва и других двадесетак предлога закона одложен за наредни петак, након што су га, како је рекао, посланици из мањинских странака обавестили да желе да одрже додатне консултације, преноси Хина.

Жучна полемика почела је током изјашњавања о амандманима које је на закон о попису становништва поднео Клуб мањина.

Амандмане је прво одбио владин представник, па посланици, а онда је Владимир Билек затражио паузу да би се посланички Клуб мањина договорио о начину гласања о самом закону.

"Хрватско-српска трговачка коалиција"

Температуру у Сабору је, навела је Хина, додатно подигао Хрвоје Зекановић (Храст) изјавом да ће бити занимљиво пратити како ће "хрватско-српска трговачка коалиција" решити настали проблем и хоће ли удовољити Милораду Пуповцу (СДСС) и његовој, како је рекао, "екипици".

"Можда би најбоље било да се пописивање ради у Србији, па да Пуповац нема трошкова превоза људи", изјавио је Зекановић додавши како "прети велика опасност да ће, захваљујући овом закону и споменутој коалицији, сутра у Вуковару можда бити нешто више Срба него што их стварно има".

Председник Сабора га је упозорио да клуб не зове "друштванцем", поручио да су му његове конструкције неприхватљиве, али му неће дати опомену јер "свако говори како сматра да је најбоље, а грађани ће проценити".

Посланике Сабора је у неколико наврата позвао да не буду некоректни и увредљиви према колегама.

Гордан Марас из опозиционог СДП-а је оценио да је Јандроковић требало да реагује и Зекановићу одузме реч, а његов страначки колега Пеђа Грбин је рекао да је Зекановић поново некоректан и да му је вређање припадника мањина постало уобичајено понашање.

Јандроковић је одговорио да је тешко балансирати између слободе говора и одбране достојанства друге особе, мањине и народа.

Пуповац: Не постоје услови за рад Сабора

Реаговао је и Пуповац који је рекао да је "Хрвоје Србољуб Зекановић показао због чега Клуб мањина сматра да су ова два амандмана требало да буду прихваћена. "Због речи које је упутио сматрамо да не постоје претпоставке да се може наставити са радом у Сабору".

Након тога је троје посланика СДСС-а напустило салу.

Зекановић је истрајао у својим изјавама, а Миро Буљ (Мост) поручио је да је гласање показало "каква је трговачка коалиција која је нанела толико штете, а 'индиго' ће бити попис становништва".

Одбијени амандмани о изјашњавању на више језика

Претходно је парламент одбио амандмане Клуба мањина којима се тражило да се грађанима у попису омогући изјашњавање о више матерњих језика и амандман који се тиче именовања пописивача из редова мањина.

Државни секретар хрватског Министарства финансија Здравко Зринушић тумачио је да се свако може слободно изјаснити о матерњем језику, а увођење "два модалитета" у резултатима обраде могло би довести до непоузданих и нејасних одговора и последично неупоредивости података у односу на раније пописне податке.

Кад је реч о пописивачима, Зринушић каже да Државни завод за статистику код сваког пописа израђује упутства у којима прецизно дефинише услове за пописиваче, па ће тако бити и овај пут.

"Ксенофобни ставови Зекановића"

Посланик италијанске националне мањине Фурио Радин је рекао да Зекановић има ксенофобичне ставове, поготово према неким националним мањинама.

"Ако имаш према једној националној мањини, онда имаш против свих националних мањина", додао је Радин.

"Ми смо донели као клуб закључак да ако не буду прихваћени ти амандмани, да нећемо гласати за тај закон. Ја ћу гласати против тог закона без обзира на то хоће ли бити усвојени амандмани или не. Овај закон не мења ништа у односу на прошли, који није био добар", поручио је Радин.

Указао је да је текст предлога закона предат посланицима само два минута пре почетка расправе.

"Овај закон има директне последице на судбину националних мањина јер, између осталог, одређује где ће националне мањине имати квоте за заступање", рекао је Радин.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 21. феб 2020, 22:30) - anonymous [нерегистровани]

Uspeh

Pa mi da smo drzava mi bi odmah reagovali na pretnje iz Hrvatske.I ono malo srba sto nisu pobili i proterali a nisu nikada odgovarali,niti ce odgovarati zeli po svaku cenu da unisti.Sramota onaj Tadic im se izvinjavao u ime Republike Srbije.Hrvatska je za svoje zlocine nad srbima od Drugog Svetskog rata i od 1990 do 1995.god.nagradjena time sto im je Nemacka,Austrija i Vatikan dala drzavu,ekspresno primljena u NATO i EU.Sad nas jos i ucenjuju do ulaska u EU.Vi tamo srljate da idete?Pa oni zele da nestanemo kao narod i da im sluzimo kao robovi.