Скопље због загађења увело бесплатни јавни превоз

Влада Северне Македоније усвојила је препоруке и мере због високог нивоа загађења ваздуха у тој земљие, укључујући бесплатан јавни превоз у главном граду и скраћење радног времена од 11 до 17 часова за труднице, старије особе и хроничне болеснике, преносе македонски медији.

"Свим правним субјектима се препоручује да ослободе радних обавеза труднице, лица преко 60 година, као и лица са хроничном астмом, она која су имала инфаркт или мождани удар и то без обзира на године", наводи се у владиним препорукама.

Такође, захтева се реорганизовање радног времена за раднике које раде на отвореном тако да буду ангажовани у режиму скраћеног радног времена од 11 до 17 часова.

Од 18 часова у Скопљу је уведен бесплатан јавни превоз, укључујући и аутобусе приватних превозника.

Такође на територији града Скопља обустављени су сви грађевински радови.

Истовремено, цена јавног паркинг простора у влаништву Градског паркинга повећана је два пута све до укидања ванредних мера због високог нивоа загађења ваздуха.

Град Скопље препоручује запосленима да долазе на посао градским превозом.

Такође препоручено је да се не органузују спортска такмичње и културна дешавања на отвореном простору.

Влада Северне Македоније је обавезала све органе и институције државне управе да смање до 50 одсто употребу службених аутомобила.

Такође Министарство за рад и социјалну политику у сарадњи са Црвеним крстом и домовима здравља треба да обезбеди смештај за бескућнике.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 28. јан 2020, 11:02) - anonymous [нерегистровани]

Šta bravo, čemu bravo???

Ova se finesa ponavlja već nekoliko godina unazad. Čim vazduh postane otrovan - ajde ovo, ajde ono... I to uvek traje dan - dva, retko tri dana. Padne kiša (kao što će sutra u Skoplju da pada kiša) ili dune vetar - sve te famozne mere se ukidaju ... može da se diše. A u stvari zagađenost vazduha i dalje je ista samo se manje primećuje.
Dakle to su samo kratkotrajne kozmetičke mere (dan-dva) u krajnjim slučajevima, a po pitanju trajnog smanjenja zagađenosti vazduha - apsolutno ništa se ne preduzima. Dišemo sve moguće otrove umesto vazduha!
I šta sad bravo??

(уторак, 28. јан 2020, 10:55) - Darko iz Austrije [нерегистровани]

To je ...

već jedan korak koji bi mogao da donese prvi pametan plod. Natavno nije to jedino rešenje ali je dobar početak da se to zagađenje kratkotrajno smanji.

(уторак, 28. јан 2020, 10:23) - anonymous [нерегистровани]

Spaljuju

Vazduh bi bio čistiji kada bi prestali da spaljuju otpad iz Italije.

(уторак, 28. јан 2020, 10:17) - anonymous [нерегистровани]

A kod nas

Ništa.

(уторак, 28. јан 2020, 07:10) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Bravo, konkretna resenja za veliki problem zagadjenja.

(уторак, 28. јан 2020, 06:55) - anonymous [нерегистровани]

bravo

Jos da ogranice prodaju goriva.