Митрополија упутила отворено писмо Савету РТЦГ

Митрополија црногорско-приморска упутила је отворено писмо Савету Радио-телевизије Црне Горе протестујући због, како наводи, дискриминаторског и незаконитог поступања уредништва Телевизије према МЦП, њеном свештенству и верницима у информативном програму Јавног сервиса. Председник Савета РТЦГ-а Иван Јоветић наводи да писмо још није добио и да ће га, када стигне, разматрати на седници као што то раде и са свим дописима које добију.

Митрополија црногорско-приморска навела је да би свакодневно могла да упућује приговор, јер се, наводи, "брутална дискриминација и манипулација тако и дешавају".

"Треба ли да Вас подсећамо да литије које, у знак протеста због усвајања Закона о слободи вјероисповијести и које трају од дана усвајања, што је скоро месец дана, за ТВЦГ се практично не дешавају", упитала је у писму МЦП.

Даље се тврди да су сваке вечери у Дневнику Митрополија, свештенство и верници изложени и говору мржње, а без права да одговоре.

Митрополија црногорско-приморска напомиње да је у Дневнику у 9.30 председник Ђукановић добио пуних седам минута за изношење ставова који су се тицали положаја Митрополије, њене историје, њених верника и свештенства, као и да је изнета дуга листа теза које су налагале одговор Митрополита, али да је ТВЦГ, на Ђукановићевих седам минута, Митрополиту дала 26 секунди. 

МЦП захтева хитну реакцију Савета РТЦГ и хитну заштиту темељних људских права грађана, као и њиховог права на објективну и правовремену, уравнотежену информацију, без обзира на то каквих су верских или религијских уверења, да прекид незаконите праксе заживи свакодневно, као и не само у вези овим случајем у Богојављенским празницима.

Митрополија, такође, тражи реакцију и у име грађана заштиту и од струковних удружења, цивилног сектора и међународних организација ОЕБС, Савета Европе и Европске уније.

број коментара 0 Пошаљи коментар