Нови напад на православне богомоље у Сарајеву

Након провале и пљачке Храма Светог Саве у илиџанском насељу Блажуј уочи православне Нове године, оскрнављен је и комплекс Цркве Светих апостола Петра и Павла у хаџићком насељу Осеник, преноси РТРС. За само три дана, то је други случај напада на православне богомоље у Сарајеву.

Док је полиција тражила "непознате" пљачкаше Храма у Блажују, проваљен је и црквени комплекс у Осеник, ни двадесет километара даље.

На црквеном дому разваљена су врата, део ситног инвентара је отуђен. Други испретуран.

"Као људи хришћани заиста смо узнемирени и потресени. Пред велике хришћанске празнике Крстовдан и Богојављење и када дочекујемо празник Светог Јована Крститеља, ми смо опет имали проблем. Опет имамо вандале, опет имамо провале", прича Дарко Даниловић, парох блажујски и администратор пазарићки.

Изграђен у 19. веку, Храм Светих апостола Петра и Павла у протеклом рату голготу је "проживљавао" заједно са верујућим народом Пазарића и Тарчина. Од 2007. почели су са обновом богомоље, преноси РТРС.

Ова православна богомоља као и готово све у сарајевској котлини небројено пута била је мета напада и скрнављења.

Паљена су јој врата, разбијана стакла, уништаван олтар. На улазу у цркву однедавно су блиндирана врата, на црквеним прозорима челичне "решетке".

"Ми смо овде немоћни. Једино што можемо је уздати се у полицију и надлежне институције са врха државе које би требало да поведу више рачуна. А овај пут позивамо да се све службе, све агенције укључе", апелује парох Даниловић.

Душан Шеховац, председник Удружења "Истина и правда", каже да оваквим игнорантским односом само руше БиХ, врше дезинтеграцију Босне и Херцеговине, повећавају међуетничку дистанцу.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 19. јан 2020, 19:26) - anonymous [нерегистровани]

Postaviti kamere

Pa hapsiti. 

(субота, 18. јан 2020, 16:18) - anonymous [нерегистровани]

postavite nocnog cuvara

za materijanu nadoknadu puno njih bi se javilo da budu nocni cuvari, a ako se i pored nocnog cuvara desi opet istastvar menjati cuvara, uzet nekog ko nocu cuva, a ne da spava.

(субота, 18. јан 2020, 13:25) - Miso [нерегистровани]

Ovo je teror

Ovo je teror nad pravoslavim stanovnistvom i dobro smisljeno. Mozda da bi se crkveno imanje prodalo