РТЦГ: Ђукановић потписао Закон о слободи вероисповести

Председник Црне Горе Мило Ђукановић потписао је Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, сазнаје РТЦГ.

После инцидената у Скупштини, гласовима владајуће коалиције и СДП-а усвојен је закон.

Посланици Демократског фронта позвали су претходно Ђукановића да не потпише Закон, већ да га врати Скупштини на дораду.

Законом је предвиђено да су државна својина верски објекти и земљиште које користе верске заједнице на територији Црне Горе који су изграђени, односно прибављени из јавних прихода државе или су били у државној својини до 1. децембра 1918. године, и за које нема доказа о праву својине верских заједница.

Прецизирано је да ће се у погледу постојања доказа о чињеницима примењивати доказна средства и правила доказивања у складу са Законом о управном поступку и супсидијарно Законом о парничном поступку. 

У Скупштини Црне Горе, након што је усвојен Предлог закона о слободи вероисповести у начелу, дошло је до инцидената и хапшења посланика Демократског фронта.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(недеља, 29. дец 2019, 07:44) - anonymous [нерегистровани]

Evo rešenja

Ovo je pitanje trebalo postaviti kad su proglasili nezavisnost i odlazak iz državne zajednice, jer imaju konzulate, a tretiraju se kao "domaći", sva prava,a ne kao nacionalne manjine... Porez na strane državljane i rešeno...10000 eura porez na boravište u godini, nek studiraju, rade, otvaraju firme... Tako je u Češkoj...

(недеља, 29. дец 2019, 06:40) - anonymous [нерегистровани]

Његуш

Ком закони леже у топузу
трагови му смрде нечовјештвом

(недеља, 29. дец 2019, 01:04) - Dejan M [нерегистровани]

A sad

porijeklo imovine...svi da dokažu...

(недеља, 29. дец 2019, 00:51) - anonymous [нерегистровани]

MladaBosna

Nato.montenegro je Okupacija.
Crna Gora je Srpska Sparta.
Mitropolija SPC je stara 800g. I stvorila je CG.

(недеља, 29. дец 2019, 00:45) - anonymous [нерегистровани]

Dogovor

Tresla se gora rodio se mis. Sve je dogovoreno na sastanku Vucica i Djukanovica, kao onomad Milosevica i Hrvoja Sarinica.

(недеља, 29. дец 2019, 00:34) - anonymous [нерегистровани]

Zato

Sto bi to dovelo do raskola jednog naroda. Narod i vlast su dve odvojene price. Narod crnogorski i srpski je jedinstven. Crnogorci se lece, skoluju i zive u Srbiji svojoj drzavi. I to nema razloga da se prekida. Time se odrzava jedinstvo srpske drzave. Problem je u vlasti. Djukanovicu i njegovoj bratiji treba zabraniti poslovanje i zivot u Srbiji. Ali se to nece desiti jer nije u interesu pojedinaca u Srbiji.

(недеља, 29. дец 2019, 00:17) - anonymous [нерегистровани]

Џаба им закин, обично слово на папиру

То је закон који се неможе применити у пракси, тј немогуће га је применити. Ко то силом може истерати православну цркву из њених објеката , манастира и цркава? Нико. Па и силом је немогућа мисија. По том питању закон је ништаван и нико га не треба поштовати.

(недеља, 29. дец 2019, 00:03) - Dejan M [нерегистровани]

Crna Gora i Srbija

se vrlo slično ponašaju. Ne bih mogao da procenim kome dati veći ukor...

(субота, 28. дец 2019, 20:49) - Воронцов [нерегистровани]

Класичан случај отимачине туђе имовине

СПЦ тако тим актом безакоња остаје без имовине , а измишљену власник може имовину уступити коме год хоће па и каквој расколничкој цркви или каквој секти, удружењу или не знам коме. Но СПЦ неће одустати од своје имовине и она ће тражити начине да брани своју имовину. СПЦ има право да брани своју имовину од незаконитих радњи оних који су се намерили да отму имовину СПЦ.

(субота, 28. дец 2019, 18:27) - Горан [нерегистровани]

Ај овако

Зашто сада Србија не предузме неке контра мере. На пример студенти из Црне Горе, нека крену да се третирају као страни држављани. Због чега они имају исте бенефиције као и сви остали?