Хрватски врх за враћање Дана државности на 30. мај

Поводом Дана хрватске државности хрватски званичници су поновили да би тај дан убудуће поново требало да се обележава 30. маја.

У Хрватској се до 2001. године Дан државности обележавао 30. маја, пододом конституисања првог вишестраначког сабора 1990. године.

Председница Колинда Грабар-Китаровић сматра да тај датум није ни требало мењати, преноси Индекс.

"Мени 30. свибња јест доиста онај аутентичан датум кад су се догодиле промјене у Хрватској и кад се почела стварати државност", рекла је она, те додала како зна да није добро мењати датуме Дана државности. "То мало збуњује међународну заједницу. Међутим, није га требало мијењати ни први пут. Особно сам за то да се врати на 30. свибња", рекла је Китаровићева. 

Да се већина хрватског народа идентификовала с 30. мајем сматра и премијер Андреј Пленковић, који најављује од јесени предлог решења о обележавању релевантних датума.

Сличног мишљења је и председник Сабора Гордан Јандроковић, који каже да је 30. мај остао дубоко у сећањима хрватских људи.

"Мени је то особно исто најдражи датум који се веже за те славне дане. Волио бих да он буде Дан хрватске државности али исто тако треба обиљежавати и данашњи дан и 8. листопада јер су све то биле етапе, важне епизоде које су нас довеле до слободе и демокрације", рекао је Јандроковић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 26. јун 2019, 07:26) - anonymous [нерегистровани]

Čudne

stvari vas u Srbiji zanimaju.
Za što vam je to uopće bitno?