Грчка, сукоб миграната и полиције на македонској граници

Грчка полиција сукобила се са групама миграната и избеглица који кампују на пољу у близини северне границе земље у нади да ће прећи у суседне земље и наставити даље ка западној Европи.

Стотине људи, укључујући децу, стигле су у четвртак на поље поред избегличког кампа Дијавата у близини границе са Северном Македонијом и започеле постављање шатора. Њих су подстакли извештаји на друштвеним медијима о плановима за организовани покрет за прелазак грчке северозападне копнене границе са Албанијом почетком априла.

Полиција је испалила сузавац на десетине људи, који су бацали камење и боце, мада су неки од њих у наручју држали децу, покушавајући да разбију полицијски кордон и стигну до пута који води до границе.

Око 100 шатора је постављено на пољу које чува полиција. Људи су одбили да оду, упркос позивима да се врате у прихватне центре и упозорења да ће даље путовање бити немогуће.

"Лаж је да ће граница бити отворена", поручио је у петак министар за миграције Димитрис Вицас за грчку државну телевизију ЕРТ.

Десетине хиљада избеглица и миграната, углавном из Сирије, Ирака и Авганистана, заглављене су у Грчкој откада су земље Балкана затвориле своје границе 2016. године, блокирајући главни пролаз ка западној Европи.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 07. апр 2019, 10:07) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Sta mozemo MI sitni obicni LJUDI ??

Kad odgovorni politicari kao taj W.Orban
medju prvima protestovao protiv solidarnosti prema
izbeglicama iz Afrike i Azije i koji (Taj Orban) Vladar
zemlje koja i sama clanica NATOp. ucestvuje iz
pocetka u tim ratovima,,igra i glumi kao da nema nikakvu odgovornost za problem sa izbeglicama…
….Pero

(субота, 06. апр 2019, 21:57) - Воронцов [нерегистровани]

Несрећни људи

Ко их је само тако обмануо и покренуо на тај пут неизвесности.?Жалосно је видети ту децу у облацима сузавца.

(субота, 06. апр 2019, 17:00) - anonymous [нерегистровани]

Migranti

velika zelja da se predje granica ali ih u zemljama EU ceka deportacija jer ako zemlja nije u ratu tesko je dobiti azil.

(субота, 06. апр 2019, 16:52) - anonymous [нерегистровани]

Никад не реци - никад!

"..."Лаж је да ће граница бити отворена" поручио Димитрис Вицас ..."
Никад се не зна. Можда мигранти знају нешто што Вицас не зна???
Време убрзано показује какви су све нови услови били садржани у уговору СРМ - ГР. Довољан је само један знак, једна реч из Брисела - и граница се отвара.
После свега, Србија не би требала веровати никоме ништа, него се добро припремити за нову најезду миграната. Све више се говори о обнављању Балканске руте, Мадам Меркел се не јавља...сумњиви тајац...