Читај ми!

Ваздух на Новом Београду смрди, због бебе не отварам прозоре

Једини пут када је пречистач за ваздух сам укључио програм за хитно пречишћавање било је када је сестра фенирала косу, томе смо се смејали. Више ми ништа у вези са ваздухом није смешно. Нисам параноик, провела сам детињство у болницама и домовима здравља због гушења, не желим да то задеси и моју бебу.

Савремене маме имају много информација које родитељи пре само неколико година нису имали - знамо која је крема најбоља за пеленску регију, знамо да талк треба избегавати, а да се у неким једнократним пеленама налазе нафтни деривати. На тржишту имамо велики избор производа и можемо увек изабрати здравију варијанту.

Са ваздухом није тако. Знамо какав је, али са њим не можемо готово ништа.

Већ данима ми стижу нотификације које упозоравају да је загађен или јако загађен, а тек понекад да је прихватљив. А шта то, заправо, значи?

У тим данима, препорука за осетљиве групе је да "преусмере обављање активности у затворени простор" док се не побољша квалитет ваздуха. Не треба да се држе отворени прозори, већ да се станови пролуфтирају када је очекивано концентрација загађујућих материја најнижа, а то је оквирно између 11 и 15 часова.

Маске, које ионако носимо због короне, не би требало да скидамо ни напољу, јер нас колико-толико штите од загађеног ваздуха.

Док се нисам преселила на Нови Београд, питала сам се како да знам колика је загађеност, пошто извештаји које добијамо са мерних станица, стижу са сат времена закашњења? Сада знам - овде се ваздух види и смрди.

Ноћу, када љуљам бебу, обично бројим паркинг места на улици или укључена светла на околним солитерима. Понекад не могу ни да пребројим спратове зграда од "магле".

Постоји, наравно, и конкретнији начин да се измери загађење, а то је да се набави пречишћивач ваздуха који мери индекс ПМ 2,5 честица, а које су главни загађивач у Београду.

Пулмолози указују да оне имају веома негативан ефекат на развој можданих функција, поготово код мање деце, затим на могућност неплодности и појаву низа хроничних болести.

Шта се догоди када отворите прозор када не треба

Прошла је поноћ када сам први пут устала да подојим бебу. Пошто прозор сатима није био отваран, а пелене се напуниле, решила сам да га отворим. Није прошло 10 секунди, а пречистач је почео да пишти и укључио је програм за хитно пречишћавање. Прозор сам одмах затворила, а грло је почело да ме пече.

Отишла сам на сајт Агенције за заштиту животне средине - ваздух је на Новом Београду већ неколико сати био јако загађен. Схватам колико је била смешна моја почетна идеја да ће алое вера која буја у саксији бити довољна да пречисти ваздух.

Сама сам крива, знала сам да не треба да отворим прозор.

Најтеже ми пада то што, када су температуре пролећне, не би требало да излазим напоље да шетам бебу. Критеријуме сам снизила, сада излазим и када је ваздух "прихватљив", док сам у почетку чекала да буде "добар".

Шта можемо да урадимо

Нажалост, списак корака које можемо да предузмемо није дуг. Ако већ знамо како је напољу, не треба да се задржавамо, а ако идемо у шетњу, требало би да бирамо шуме.

Наравно да је, ако можете да си приуштите, најбоље да купите пречишћивач ваздуха са ХЕПА филтером, па барем док сте код куће да удишете здрав ваздух.

Постоје и неки скупљи клима уређаји који усисавају ваздух из спољне средине и имају филтере који могу донекле пречистити ваздух.

Стручњаци у Заводу за јавно здравље кажу да и одређена храна може имати заштитне ефекте - препорука је да се у загађеним подручјима узима храна богата Бе-витаминима, витамином Це и Е, затим омега-3 масним киселинама, што се везује са антиоксидативним и антиинфламаторним својствима ових састојака.

Највише би нам сада помогла нека кошава.

Гледам кроз прозор, Чукарица као да је нестала.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 01. мар 2021, 16:22) - Munja [нерегистровани]

Opet klasne podele

Bogati će lako kupovati prečišćivače vazduha, a slabije plaćeni će za to se teže ili nikako odlučivati.

Neće se olako stati na kraj "ćumur mafiji" koja prodaje nekvalitetat ugalj i pećima koje u reklamama navode da "idu na sva goriva". Nebodei nisu zagađivači, nisu ni Dizel 4 motori na koje se sve svelo, nego veliki pogoni bez filtera i beskrjana predgrađa sa grejanjem na lož svega i svačega.

(понедељак, 01. мар 2021, 15:51) - anonymous [нерегистровани]

Mentalno zdravlje Srbije

Smanjena sposobnost mentalnog rasuđivanja, mentalna retardacija naročito kod dece ... Ko god u Srbiji zagađuje vazduh svestno moraće da odgovara najstrožije.

(четвртак, 25. феб 2021, 20:36) - anonymous [нерегистровани]

Nbg

Evo mlada mama moze da proda stan na Novom Beogradu ako joj se ne svidja, rado cu ga kupiti.